Gesponsord

'Met de warmtepomp van GEA zijn we nagenoeg gasloos'

'Met de warmtepomp van GEA zijn we nagenoeg gasloos'
Ruud Vlieger van GEA links. Aan de rechterkant Dave Wijbrands van Vezet.

Martin Huisman is bij Vezet verantwoordelijk voor de gebouwgebonden technische installaties. Hij was nauw betrokken bij de installatie van een warmtepomp van GEA.

Huisman: “In onze fabriek werken we met twee productieploegen, een ochtend- en een avondploeg. Zodra de avondploeg rond middernacht stopt met de productie gaat de schoonmaakploeg aan de gang om alle machines en de productieomgevingen grondig te reinigen en desinfecteren. Voor dit proces is veel warm water nodig.”

De aankoop van een warmtepomp was voor Vezet uit Warmenhuizen dan ook een belangrijke stap, schetst Huisman. En dat is niet verwonderlijk want Vezet is Europa”s grootste speler op het gebied van gemaksgroente, gesneden fruit, salades en koelverse maaltijden. In de fabriek draaien meer dan zeventig productielijnen non stop.

“Voor het verwarmen van het water maakten we gebruik van gasgestookte ketels en deels de restwarmte uit het proces. Maar de temperatuur van het schoonmaakwater was eigenlijk te laag en de hoeveelheid water die verwarmd moest worden te hoog.”

Duurzaamheid

Aangezien Vezet haar verantwoordelijkheid wilde nemen op het gebied van duurzaamheid, is in 2018 een start gemaakt met het project ‘Warmtepomp’. GEA is voor Vezet een van de twee belangrijkste leveranciers van koeltechnische installaties en verpakkingsmachines.

Huisman: “Het was voor ons dan ook een logische keuze om ook GEA bij het project te betrekken toen we als bedrijf eenmaal de keuze hadden gemaakt om een warmtepomp aan te schaffen. Heel belangrijk dat er een grote betrouwbare organisatie achter een dergelijk groot project staat.”

Koelinstallatie is heilig

De koelinstallatie van de fabriek is voor Vezet heilig, die moet altijd draaien. Dat is het uitgangspunt. Anders staat de fabriek stil. “Een andere leverancier wilde aanvankelijk de warmtepomp integreren in de koelinstallatie. GEA vond het beter hem ernaast te zetten en gebruik te maken van elkaars energie. We gebruiken nu de energie uit de koelinstallatie om het water op te warmen”, legt Huisman uit.

“We kwamen met GEA in 2021 in gesprek. Door corona was de levertijd lang, ongeveer negen maanden. In augustus 2022 is de warmtepomp aangekomen en hij is in oktober geïnstalleerd. “We zijn nu nagenoeg gasloos wat ons heel veel geld bespaart.”

Buffercapaciteit

Vezet zorgt er voor dat er met de warmtepomp voldoende buffercapaciteit is. “We hadden één buffertank staan van 60 kuub warm water en daar hebben we twee tanks van 70 kuub, dus 140 kuub warm water bijgeplaatst. Dit om te zorgen dat er een stabiel proces ontstaat om de warmtepomp altijd te laten draaien. De oplossing waarvoor gekozen is, heeft ervoor gezorgd dat we veel meer buffercapaciteit hebben.”

Huisman: “Hierdoor kunnen we op het moment dat we de grootste belasting hebben op onze koelinstallatie, ook de warmtepomp laten draaien. Dit leidt tot het meest optimale rendement. Want als we ‘s nachts schoonmaken, staat de koelinstallatie voor een heel groot gedeelte uit en krijgen we daar weinig restwarmte uit.”

Digitalisering

Digitalisering speelt een grote rol om de productiviteit, beschikbaarheid en duurzaamheid naar een hoger niveau te tillen. De verwarmings- en koelsystemen van Vezet werden verbonden met de GEA Cloud, waardoor de apparaten met GEA kunnen ‘praten’ en zo aan de behoeften van Vezet kunnen voldoen.

Meer informatie over de warmtepompen van GEA

Mijn laatste column voor RCC K&L

Mijn laatste column voor RCC K&L

Als op oudejaarsavond de champagneflessen worden ontkurkt, komt er een einde aan de samenwerking tussen VMN media en de KNVvK. In die samenwerking gaf VMN media het KNVvK-verenigingsblad RCC K&L uit. De beëindiging betekent ook, dat ik na ruim negen jaar stop als hoofdredacteur van dit blad. Dit is daarom mijn laatste column.

Beeld: NikOStudio / Shutterstock

Koeltechnische agenda 2025

Voor 2025 staat een groot aantal kennisevenementen voor HVAC&R-professionals op de agenda. Hieronder geven we een - uiteraard onvolledig - overzicht.

Foto: BK Awangga / Shutterstock.

Meerdere temperaturen door één leidingcircuit

In de voedingsmiddelen- en procesindustrie is vaak koeling met uiteenlopende temperaturen nodig. In een indirect systeem kan dit met verschillende leidingcircuits worden gerealiseerd. Er is echter een alternatief concept bedacht dat voordeliger lijkt. Hierbij transporteert een koudedrager koude van meerdere temperatuurniveaus achter elkaar door één leidingcircuit. Het concept wordt Multiple Temperature Single Circuit genoemd. Hoe werkt het?

Henk en José Komin van IJskoud.

IJskoud treedt toe tot Nordic Climate Group

Het Amsterdamse koeltechnische bedrijf IJskoud heeft zich aangesloten bij Nordic Climate Group, een koeltechnisch dienstverlener met ruim honderd kantoren in Zweden, Noorwegen, Denemarken, Finland en Nederland. De samenwerking biedt volgens IJskoud meer mogelijkheden om te innoveren en klanten nog beter van dienst te zijn, terwijl de persoonlijke benadering behouden blijft.

Edwin Ernste: “In plaats van te focussen op onmogelijkheden en belemmeringen, is het veel zinvoller om te kijken naar de mogelijkheden die ontstaan uit constructieve samenwerking.”

'Koeltechnische markt biedt volop perspectief in 2025'

Terugblikkend op 2024 stelt Edwin Ernste, commercieel directeur van Celsis, dat het voor zijn bedrijf een behoorlijk goed jaar was. "Daarmee gaan we een beetje tegen de trend in; voor veel bedrijven - met name in de klimaattechniek - was de markt nogal lauw." Het 'geheim' van Celsis? "Kijk niet naar onmogelijkheden, maar naar mogelijkheden. Dat is een mindset waarmee elke ondernemer zichzelf op de kaart zet."

De cover van de laatste RCC K&L van het vorige millennium.

Over twee bijzondere edities van RCC K&L

De RCC K&L van 25 jaar geleden (december 1999) was een bijzondere uitgave. Het was de laatste editie van het tweede millennium én van de twintigste eeuw. Hoofdredacteur Harja Blok stond in zijn redactionele tekst stil bij die laatste eeuw van het millennium, waarin de koudetechniek mede door onderzoekers als Kamerlingh Onnes tot bloei kwam. De RCC K&L van 25 jaar later is opnieuw een bijzondere: het is de laatste editie die door VMN media werd uitgegeven.

VMN media en hoofdredacteur Uko Reinders stoppen met RCC K&L

VMN media en hoofdredacteur Uko Reinders stoppen met RCC K&L

VMN media stopt eind dit jaar met het uitgeven van RCC K&L. Dat hebben de uitgever en de KNVvK gezamenlijk en in goed overleg besloten. Dat betekent ook dat Uko Reinders stopt als hoofdredacteur. Hij blijft bij VMN media, waar hij zich volledig op Vakblad Warmtepompen zal toeleggen.

Santosh Kumar op Chillventa, voor de koperfittingen waarvoor hij jaren geleden een gat in de markt zag.

Interview: van juwelier naar fabrikant koperfittingen

Vijftien jaar geleden gooide Santosh Kumar uit India het roer om. Hij ging aan de slag met een idee dat hij jaren daarvoor opdeed als vicepresident van een juweliersketen. Dat idee was het maken koperfittingen voor koudemiddelleidingen. Inmiddels heeft hij twee fabrieken in India en gaan zijn producten de hele wereld over.