Interview Koudecongres 2023: 'De dynamiek in het vakgebied'

Interview Koudecongres 2023: 'De dynamiek in het vakgebied'

Aanstaande donderdag 15 juni vindt in Houten het Koudecongres 2023 plaats. De themacommissie van de KNVvK heeft hiervoor een uitgebreid programma samengesteld. De twee voorzitters van de commissie, Ronald Voogd en Patrick Clardy, leggen uit wat het belang van het congres is en hoe de inhoud ervan tot stand is gekomen.

De ondertitel van het congres luidt ‘Koudetechniek: meer dan ooit in beweging!’. Wat wordt met die ‘beweging’ bedoeld?
Ronald: “In de koudetechniek zijn allerlei ontwikkelingen gaande. Zo is er de groeiende noodzaak om zo energiezuinig mogelijke installaties te ontwikkelen, hebben we als sector te maken met de afbouw van F-gassen en zien we de opmars van warmtepompen, zowel in individuele woningen en bij stadswarmte als in de industrie. Er is veel dynamiek in het vakgebied; daar verwijst de ondertitel naar.”  

Patrick: “We willen op het congres de meest actuele onderwerpen voor het voetlicht brengen. Aan de onderwerpen die Ronald noemt, zie je al meteen dat koudetechniek allang niet meer alleen over ‘het maken van koude’ gaat. De sector heeft bijvoorbeeld ook te maken met dynamische energieprijzen en de toenemende vraag naar thermische buffering. Het vakgebied is letterlijk ‘meer dan ooit in beweging’.”

Ronald Voogd.
Ronald Voogd.

Hoe heeft de themacommissie de inhoud van het congres samengesteld?
Ronald: “Dat begon met een brainstorm waarbij we als commissie allerlei onderwerpen op papier hebben gezet. Vervolgens zijn de meest actuele en belangrijke ontwikkelingen eruit gefilterd; dat zijn eigenlijk de onderwerpen die we net noemden: de F-gassenuitfasering, energiebesparing en warmtepompen. Rond die onderwerpen is vervolgens een programma opgebouwd, waarbij we hebben gelet op een goede balans tussen beleid, techniek en wetenschap. Tijdens dat proces kwamen vanzelf suggesties voor goede sprekers naar voren.”  

Patrick: “De themacommissie telt zes leden die allemaal een uitgebreid netwerk in de koudetechniek hebben, deels ook in het buitenland. Daardoor was het relatief eenvoudig om de beste sprekers te vinden. Zo hebben we ook gemakkelijk contact kunnen leggen met de Noorse hoogleraar Armin Hafner, een expert op het gebied van CO₂ als koudemiddel. Het was soms wat lastiger om mensen bereid te krijgen om op het congres te spreken; dat is toch een tijdsinvestering waar geen financiële vergoeding tegenover staat. Uiteindelijk is het gelukt; we hebben een uitgebreid programma met zeer deskundige sprekers samengesteld.”

Op welke doelgroep is het congres gericht?
Patrick: “De doelgroep is heel breed: van installateurs en distributeurs tot adviseurs. Eigenlijk is het congres bedoeld voor iedereen die professioneel is geïnteresseerd in koudetechniek. We hebben een breed programma samengesteld om zoveel mogelijk mensen aan te spreken, en waarin zowel politieke discussies als hardcore koudetechniek aan de orde komen.”

Patrick Clardy.
Patrick Clardy.

Wat zijn de belangrijkste redenen om dit congres te bezoeken?
Patrick: “Ik denk dan vooral aan het brede programma met sprekers die over enorm veel kennis beschikken. Ik had het al over Armin Hafner, die echt een autoriteit is in zijn vakgebied, en dat geldt voor veel meer van de sprekers. Het zijn vakgenoten die enthousiast zijn om kennis over te dragen waar je in je dagelijkse werkpraktijk echt wat aan hebt.”

Ronald: “Een aanvullende reden is dat er volop mogelijkheid is om vakgenoten ‘live’ te spreken en te netwerken. Verder zijn de meeste sprekers tijdens het congres prima benaderbaar voor aanvullende informatie of om vragen te stellen naar aanleiding van hun presentatie. Die interactie kan een groot verschil maken; als je een artikel of boek leest, kun je soms met aanvullende vragen achterblijven. Als dat donderdag gebeurt, kun je ze meteen stellen en krijg je direct antwoord.”

Wanneer is het congres geslaagd? Wat moeten bezoekers na afloop mee naar huis nemen?
Ronald: “Het is uiteraard de bedoeling dat alle bezoekers daadwerkelijk kennis hebben opgedaan. Ik zou het daarnaast heel mooi vinden als mensen na afloop geïnspireerd zijn om zich in bepaalde onderwerpen verder te verdiepen, en zichzelf voornemen er ook nog eens over door te praten met collega’s.”

Patrick: “Daar sluit ik me volledig bij aan. In dat kader zou het ook goed zijn als we met dit congres de interesse voor natuurlijke koudemiddelen verder aanwakkeren. Vooral de wat kleinere installateurs die altijd met F-gassen hebben gewerkt, zijn soms terughoudend bij de overstap naar alternatieven. Ik zou het toejuichen als we niet alleen veel kennis kunnen delen, maar bij sommige congresbezoekers bijvoorbeeld ook de angst voor het gebruik van propaan en CO₂ wegnemen en ze kunnen inspireren om ermee aan de slag te gaan in hun dagelijkse praktijk.”

Lees meer over

Mijn laatste column voor RCC K&L

Mijn laatste column voor RCC K&L

Als op oudejaarsavond de champagneflessen worden ontkurkt, komt er een einde aan de samenwerking tussen VMN media en de KNVvK. In die samenwerking gaf VMN media het KNVvK-verenigingsblad RCC K&L uit. De beëindiging betekent ook, dat ik na ruim negen jaar stop als hoofdredacteur van dit blad. Dit is daarom mijn laatste column.

Beeld: NikOStudio / Shutterstock

Koeltechnische agenda 2025

Voor 2025 staat een groot aantal kennisevenementen voor HVAC&R-professionals op de agenda. Hieronder geven we een - uiteraard onvolledig - overzicht.

Foto: BK Awangga / Shutterstock.

Meerdere temperaturen door één leidingcircuit

In de voedingsmiddelen- en procesindustrie is vaak koeling met uiteenlopende temperaturen nodig. In een indirect systeem kan dit met verschillende leidingcircuits worden gerealiseerd. Er is echter een alternatief concept bedacht dat voordeliger lijkt. Hierbij transporteert een koudedrager koude van meerdere temperatuurniveaus achter elkaar door één leidingcircuit. Het concept wordt Multiple Temperature Single Circuit genoemd. Hoe werkt het?

Henk en José Komin van IJskoud.

IJskoud treedt toe tot Nordic Climate Group

Het Amsterdamse koeltechnische bedrijf IJskoud heeft zich aangesloten bij Nordic Climate Group, een koeltechnisch dienstverlener met ruim honderd kantoren in Zweden, Noorwegen, Denemarken, Finland en Nederland. De samenwerking biedt volgens IJskoud meer mogelijkheden om te innoveren en klanten nog beter van dienst te zijn, terwijl de persoonlijke benadering behouden blijft.

Edwin Ernste: “In plaats van te focussen op onmogelijkheden en belemmeringen, is het veel zinvoller om te kijken naar de mogelijkheden die ontstaan uit constructieve samenwerking.”

'Koeltechnische markt biedt volop perspectief in 2025'

Terugblikkend op 2024 stelt Edwin Ernste, commercieel directeur van Celsis, dat het voor zijn bedrijf een behoorlijk goed jaar was. "Daarmee gaan we een beetje tegen de trend in; voor veel bedrijven - met name in de klimaattechniek - was de markt nogal lauw." Het 'geheim' van Celsis? "Kijk niet naar onmogelijkheden, maar naar mogelijkheden. Dat is een mindset waarmee elke ondernemer zichzelf op de kaart zet."

De cover van de laatste RCC K&L van het vorige millennium.

Over twee bijzondere edities van RCC K&L

De RCC K&L van 25 jaar geleden (december 1999) was een bijzondere uitgave. Het was de laatste editie van het tweede millennium én van de twintigste eeuw. Hoofdredacteur Harja Blok stond in zijn redactionele tekst stil bij die laatste eeuw van het millennium, waarin de koudetechniek mede door onderzoekers als Kamerlingh Onnes tot bloei kwam. De RCC K&L van 25 jaar later is opnieuw een bijzondere: het is de laatste editie die door VMN media werd uitgegeven.

VMN media en hoofdredacteur Uko Reinders stoppen met RCC K&L

VMN media en hoofdredacteur Uko Reinders stoppen met RCC K&L

VMN media stopt eind dit jaar met het uitgeven van RCC K&L. Dat hebben de uitgever en de KNVvK gezamenlijk en in goed overleg besloten. Dat betekent ook dat Uko Reinders stopt als hoofdredacteur. Hij blijft bij VMN media, waar hij zich volledig op Vakblad Warmtepompen zal toeleggen.

Santosh Kumar op Chillventa, voor de koperfittingen waarvoor hij jaren geleden een gat in de markt zag.

Interview: van juwelier naar fabrikant koperfittingen

Vijftien jaar geleden gooide Santosh Kumar uit India het roer om. Hij ging aan de slag met een idee dat hij jaren daarvoor opdeed als vicepresident van een juweliersketen. Dat idee was het maken koperfittingen voor koudemiddelleidingen. Inmiddels heeft hij twee fabrieken in India en gaan zijn producten de hele wereld over.