Kansen voor koudetechniek buiten de traditionele sectoren

Kansen voor koudetechniek buiten de traditionele sectoren

De koudetechniek richt zich vooral op voeding, binnenklimaat en datacenters, maar door de energietransitie komen daar nieuwe mogelijkheden bij. Tijdens het Koudecongres op 15 juni geeft professor Kamel Hooman hierover een presentatie. Hij gaat daarbij in op de initiatieven in zijn land van afkomst, Australië. Daar hebben koeltechnische bedrijven de nieuwe mogelijkheden al ontdekt.

Kamel Hooman is sinds vorig jaar professor and Chair of Heat Transformation Technology aan de TU Delft. Daarvoor was hij sinds 2009 professor aan de University of Queensland. Zijn onderzoek, onder meer op het gebied van warmteoverdracht, was er vooral op gericht om het gebruik van hernieuwbare energie te vergroten.

Onderzoek en ontwikkeling

Professor Kamel Hooman.

In zijn presentatie tijdens het Koudecongres op 15 juni in Houten zal Hooman ingaan op enkele recente onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten op het gebied van koel- en warmtepompsystemen in Australië en Nederland. Hij zal daarbij ook aandacht geven aan kansen voor de koelsector om te groeien en bij te dragen aan de energietransitie.

Kansen in de energiesector

Hooman:  “Wat kunnen we leren van ontwikkelingen in Australië? Wat opvalt, is dat de koeltechnische bedrijven daar al verder kijken dan naar de primaire doelgroep. Er zijn ook andere sectoren waar de koeltechniek van pas komt en die we verder kunnen helpen, zoals de energiesector.” Hij wijst daarbij op de  organic rankine cycle waarmee restwarmte kan worden omgezet in elektriciteit.

Productie en transport van waterstof

Een andere groeiende industrie waarin koudetechniek van pas komt, is de productie en het transport van waterstof. “Daarbij kan de ervaring met ammoniak van pas komen. Dat kan worden gebruikt als drager van waterstof voor transport over langere afstanden. Verder kan ammoniak een rol spelen in de zeevaart, en diesel of stookolie bij vrachtschepen vervangen. Ook hierbij kan de ervaring uit de koudetechniek een rol spelen”, aldus Hooman.

Lees meer over

Constructie van een kogelkraan (bron: Flow Control).

Zo werkt het! Kogelkranen

Een afsluiter is een appendage om de doorstroming van een vloeibaar of gasvorming medium te regelen of volledig te blokkeren. Afsluiters zijn er in veel soorten en maten. In de koeltechniek worden voornamelijk klepafsluiters, kogelkranen en vlinderkleppen gebruikt. In deze editie van Zo werkt het! staat de werking van kogelkranen centraal.

De integrale rol van koeltechniek bij borging van water, energie en voedselzekerheid

De integrale rol van koeltechniek bij borging van water, energie en...

Dat data en AI in de nabije toekomst een heel belangrijke rol gaan spelen in onze samenleving, werd eerder in RCC K&L al eens toegelicht. Mede naar aanleiding van de in maart 2024 door NVKL en KNVvK georganiseerde themabijeenkomst 'Digitalisering in en rondom koelinstallaties' lijkt het echter zinvol om de rol van de koudetechniek wat meer integraal uit te werken.

Na omzwervingen in het slagersvak en de Rotterdamse havens vond Dave Westkamp uiteindelijk zijn plek in de koeltechniek.

Dave Westkamp, Product Specialist bij Daikin: hart voor de...

Dave Westkamp was voorbestemd om slager te worden. Maar het liep anders; hij kwam in de koeltechniek terecht. Hoe dat gebeurde, kunt u lezen in dit interview, waarin Westkamp ook nader ingaat op zijn huidige baan bij Daikin.

Zo werkt het! Explosieveiligheid in de koeltechniek

Zo werkt het! Explosieveiligheid in de koeltechniek

In de koeltechniek moeten regelmatig componenten worden gebruikt die voldoen aan de ATEX-richtlijn. In welke mate een component aan deze richtlijn moet voldoen, is afhankelijk van een aantal factoren. Hierbij is het belangrijk om de link te kunnen leggen tussen de risico's en gevarenclassificaties enerzijds en de bijbehorende normen anderzijds. ATEX is een complex onderwerp waarbij kennis van meerdere richtlijnen benodigd is.

Mijn laatste column voor RCC K&L

Mijn laatste column voor RCC K&L

Als op oudejaarsavond de champagneflessen worden ontkurkt, komt er een einde aan de samenwerking tussen VMN media en de KNVvK. In die samenwerking gaf VMN media het KNVvK-verenigingsblad RCC K&L uit. De beëindiging betekent ook, dat ik na ruim negen jaar stop als hoofdredacteur van dit blad. Dit is daarom mijn laatste column.

Beeld: NikOStudio / Shutterstock

Koeltechnische agenda 2025

Voor 2025 staat een groot aantal kennisevenementen voor HVAC&R-professionals op de agenda. Hieronder geven we een - uiteraard onvolledig - overzicht.

Foto: BK Awangga / Shutterstock.

Meerdere temperaturen door één leidingcircuit

In de voedingsmiddelen- en procesindustrie is vaak koeling met uiteenlopende temperaturen nodig. In een indirect systeem kan dit met verschillende leidingcircuits worden gerealiseerd. Er is echter een alternatief concept bedacht dat voordeliger lijkt. Hierbij transporteert een koudedrager koude van meerdere temperatuurniveaus achter elkaar door één leidingcircuit. Het concept wordt Multiple Temperature Single Circuit genoemd. Hoe werkt het?

Henk en José Komin van IJskoud.

IJskoud treedt toe tot Nordic Climate Group

Het Amsterdamse koeltechnische bedrijf IJskoud heeft zich aangesloten bij Nordic Climate Group, een koeltechnisch dienstverlener met ruim honderd kantoren in Zweden, Noorwegen, Denemarken, Finland en Nederland. De samenwerking biedt volgens IJskoud meer mogelijkheden om te innoveren en klanten nog beter van dienst te zijn, terwijl de persoonlijke benadering behouden blijft.

Edwin Ernste: “In plaats van te focussen op onmogelijkheden en belemmeringen, is het veel zinvoller om te kijken naar de mogelijkheden die ontstaan uit constructieve samenwerking.”

'Koeltechnische markt biedt volop perspectief in 2025'

Terugblikkend op 2024 stelt Edwin Ernste, commercieel directeur van Celsis, dat het voor zijn bedrijf een behoorlijk goed jaar was. "Daarmee gaan we een beetje tegen de trend in; voor veel bedrijven - met name in de klimaattechniek - was de markt nogal lauw." Het 'geheim' van Celsis? "Kijk niet naar onmogelijkheden, maar naar mogelijkheden. Dat is een mindset waarmee elke ondernemer zichzelf op de kaart zet."

De cover van de laatste RCC K&L van het vorige millennium.

Over twee bijzondere edities van RCC K&L

De RCC K&L van 25 jaar geleden (december 1999) was een bijzondere uitgave. Het was de laatste editie van het tweede millennium én van de twintigste eeuw. Hoofdredacteur Harja Blok stond in zijn redactionele tekst stil bij die laatste eeuw van het millennium, waarin de koudetechniek mede door onderzoekers als Kamerlingh Onnes tot bloei kwam. De RCC K&L van 25 jaar later is opnieuw een bijzondere: het is de laatste editie die door VMN media werd uitgegeven.

VMN media en hoofdredacteur Uko Reinders stoppen met RCC K&L

VMN media en hoofdredacteur Uko Reinders stoppen met RCC K&L

VMN media stopt eind dit jaar met het uitgeven van RCC K&L. Dat hebben de uitgever en de KNVvK gezamenlijk en in goed overleg besloten. Dat betekent ook dat Uko Reinders stopt als hoofdredacteur. Hij blijft bij VMN media, waar hij zich volledig op Vakblad Warmtepompen zal toeleggen.

Santosh Kumar op Chillventa, voor de koperfittingen waarvoor hij jaren geleden een gat in de markt zag.

Interview: van juwelier naar fabrikant koperfittingen

Vijftien jaar geleden gooide Santosh Kumar uit India het roer om. Hij ging aan de slag met een idee dat hij jaren daarvoor opdeed als vicepresident van een juweliersketen. Dat idee was het maken koperfittingen voor koudemiddelleidingen. Inmiddels heeft hij twee fabrieken in India en gaan zijn producten de hele wereld over.