“Onlangs was ik een talentmanagementanalyse aan het maken van al mijn mensen. Daarbij viel me op dat bepaalde competenties die volgens de scan nodig zijn voor een bepaalde rol, niet altijd bij de betreffende persoon aanwezig zijn. Zo is de ene monteur een klassieke sleutelaar die niet zoveel interesse heeft in digitalisering, terwijl de andere meer een programmeur is die buizen en aansluitingen ziet als relikwieën uit het verleden. Het gevolg kan zijn dat je niet iedere monteur zelfstandig naar iedere klant kunt sturen.
Hieraan moest ik denken toen ik de TED Talk van Sal Khan zag. Khan is de oprichter van Khan Academy. Hij legt in een inspirerend en helder verhaal uit hoe zijn online academie kunstmatige intelligentie inzet om kinderen wereldwijd te helpen leren. Hij laat zien hoe zijn systeem kinderen aan de hand neemt, uitdaagt, stimuleert en inspireert. En ze zo op een intuïtieve en zachte manier, als een mentor, helpt hun vaardigheden te ontwikkelen en hun kansen in de wereld te vergroten.
De afgelopen maanden ging het in kranten en journaals veel over de gevaren van artificiële intelligentie (AI). En ook ik sluit mijn ogen niet voor die gevaren. Maar het verhaal van Khan deed me ook weer inzien dat nieuwe technologie zoals AI, mits op een goede manier toegepast, ons enorm vooruit kan helpen. In een wereld waarin technische installaties steeds complexer worden, wordt het steeds moeilijker om voldoende technisch geschoolde mensen op te leiden die in staat zijn om deze geavanceerde systemen te begrijpen en te onderhouden. Daar kan AI bij helpen.
Generatie Z, opgegroeid in het tijdperk van technologie, hecht niet meer veel waarde aan het investeren van grote hoeveelheden tijd om kennis te vergaren. In plaats daarvan willen ze direct toegang hebben tot relevante informatie om problemen op te lossen. En hier komt de virtuele AI-monteur om de hoek kijken. Stel je een wereld van de koeltechniek voor waarin elke fysieke monteur wordt bijgestaan door een virtuele buddy - een AI-monteur die volledig op de hoogte is van de laatste ontwikkelingen. Deze virtuele monteur kan de ‘ontbrekende’ kennis en competenties van de fysieke monteur aanvullen en met hem samenwerken bij het oplossen van complexe vraagstukken. Samen vormen ze een onverslaanbaar team dat technische uitdagingen kan trotseren.
In samenwerking met beroepsopleidingen, bedrijven, brancheverenigingen en eigenlijk iedereen die hier aan bij zou kunnen dragen, zou ik graag deze AI-monteur verder uitwerken. En hem beschikbaar willen maken voor iedere monteur in ons mooie vak. Ik eindig dus opnieuw met een oproep. Laten we niet doemdenken over AI, maar met vertrouwen en enthousiasme de mogelijkheden omarmen. Wilt u met mij samenwerken aan - en met - deze AI-monteur? Ik hoor graag van u!”
Warme groet,
José Komin, mede-eigenaar van IJskoud