Alles over Warmtepompen

Internationale HVAC&R-beurs Chillventa 2024: wat te verwachten?
Internationale HVAC&R-beurs Chillventa 2024: wat te verwachten?

Van 8 tot en met 10 oktober vindt in het Duitse Neurenberg Chillventa 2024 plaats. Net als bij voorgaande edities verwacht de organisatie dat de beurs weer dé hub van de mondiale koeling-, airconditioning-, ventilatie- en warmtepompgemeenschap zal zijn. Aan de exposanten ligt het niet; hun aantal overstijgt de verwachtingen.

De performance van een warmtepompsysteem op zonne-energie met directe expansie
De performance van een warmtepompsysteem op zonne-energie met directe...

Een Chinees onderzoeksteam heeft een manier gezocht om de onregelmatigheid van zonne-energie als bron voor een warmtepomp te compenseren. In het onderzoek werd uitgegaan van een warmtepompsysteem dat in drie modi kan fungeren: alleen verwarmen, gecombineerd verwarmen en koelen, en het produceren van warm tapwater.

Nieuwe warmtepompen voor verduurzamen utiliteit
Nieuwe warmtepompen voor verduurzamen utiliteit

Veel utiliteitsgebouwen, zoals scholen en kantoren, worden nog altijd verwarmd met een cv-ketel. Om ze te verduurzamen, kan het bijplaatsen van - of volledig overgaan op - een warmtepomp een optie zijn. Remeha richt zich hierop met twee nieuwe lijnen monoblocks, waarbij het bedrijf met advies de gehele projectperiode kan begeleiden.

De thermische beheermodule, hier nog in de constructiefase.
Fraunhofer ontwikkelt propaanwarmtepomp voor 'kleine' industriële...

Propaan wordt alom gezien als het belangrijkste F-gassenalternatief voor residentiële warmtepompen. Onderzoekers van Fraunhofer ontwikkelden onlangs een propaancircuit voor een warmtepomp die voor industriële toepassingen kan worden ingezet.

foto: BAM
Schiphol verduurzaamt pier met warmtepomp

Schiphol en BAM zijn gestart met de grootschalige vervanging van de klimaatsystemen op pier E. In plaats van verwarming met gasketels, komt er een extra warmtepomp en worden nieuwe luchtbehandelingskasten aangesloten op het bestaande WKO.

Concept met warmtepompen en hoogbouw: oplossing voor woningnood en energietransitie
Concept met warmtepompen en hoogbouw: oplossing voor woningnood en...

De woningcrisis oplossen en daarbij flink energie besparen, vormt een grote uitdaging. De oplossing die Daikin hiervoor heeft ontwikkeld, is een concept van hoogbouw, warmtepompen, energie-uitwisseling en de combinatie van wonen en werken in één pand. Het repeterende concept maakt dat installateurs sneller kunnen werken en daardoor meer projecten in dezelfde tijd kunnen uitvoeren.

Kleine CO₂-warmtepomp van het Japanse SANCO₂.
Voordelen maken CO₂ een prima koudemiddel voor warmtepompen

Het lijkt ironisch: we moeten de CO₂-emissie reduceren, en toch kan CO₂ ons helpen de planeet koeler te houden. CO₂ is als koudemiddel namelijk een ideale en duurzame keuze in warmtepompen voor heet sanitair water, en tegelijkertijd om gebouwen te koelen en verwarmen. Op de aanstaande VSK worden verschillende oplossingen met het koudemiddel getoond. In dit artikel gaan we in op de unieke en aparte eigenschappen van dit koudemiddel dat hoge ogen gooit als vervanger van F-gassen, die steeds meer onder druk komen te staan.

KNVB en Alklima starten nieuwe campagne voor verduurzamen voetbalclubs
KNVB en Alklima starten nieuwe campagne voor verduurzamen voetbalclubs

Onlangs is de tweede editie van De Groene Clubweken gestart. Dit initiatief van de KNVB en Alklima / Mitsubishi Electric moet voetbalverenigingen helpen te verduurzamen, onder andere met de toepassing van warmtepompen. Volgens Alklima blijkt uit onderzoek dat clubs dit niet alleen uit milieuoogpunt zouden moeten doen, maar ook om hun financiële positie te versterken.

KNVvK organiseert ALV en themabijeenkomst hogetemperatuur-warmtepompen
KNVvK organiseert ALV en themabijeenkomst hogetemperatuur-warmtepompen

De KNVvK organiseert op donderdag 13 juni 2024 zijn algemene ledenvergadering, van 13.00-15.30 uur. Aansluitend organiseert de KNVvK-themacommissie van 16.00-20.00 uur een themabijeenkomst over hogetemperatuurwarmtepompen.

Nieuwe hoogleraar kijkt verder dan gebaande paden
Nieuwe hoogleraar kijkt verder dan gebaande paden

Op 1 april 2022 begon de Australiër Kamel Hooman als hoogleraar Heat Transformation Technology bij de afdeling Process & Energy aan de TU Delft. In een interview vertelt hij over zijn nieuwe baan. Onderwijs in de koeltechniek en warmtepompen speelt daarin een belangrijke rol speelt. Evenals onderzoek, waarbij opvalt dat Hooman verder kijkt dan de gebaande paden.