Werkend leren in de koudetechniek bij Opleidingscentrum GO°

Werkend leren in de koudetechniek bij Opleidingscentrum GO°

GO° biedt de Beroeps Begeleidende Leerweg aan, waarbij deelnemers werken en daarnaast een deel van hun tijd in de schoolbanken doorbrengen. Doordat de opleiding snel groeit zijn er ook nieuwe trainers nodig. Als die een achtergrond in de praktijk hebben, is dat een groot pluspunt. Dat is het geval bij Heino Zegveld die dertig jaar actief was in de installatietechniek en nu de overstap naar Trainer koudetechniek bij Opleidingscentrum GO° heeft gemaakt.

“Vier jaar geleden haalde ik zelf mijn f-gassen-certificering en werkte ik nog bij een installateur. Ik heb dertig jaar ervaring in de installatietechniek, maar ik heb het ook altijd leuk gevonden om mensen te begeleiden en trainen. Zo ben ik al 14 jaar voetbaltrainer.” Inmiddels is Heino Zegveld alweer meer dan een jaar Trainer koudetechniek bij Opleidingscentrum GO°. “Ik vind het echt leuk om mensen wat bij te brengen en daarom vind ik het heel interessant om voor Opleidingscentrum GO° te werken. Het leek me altijd al leuk om trainer te worden, maar ik heb nooit echt stappen ondernomen. Toen een recruiter me vorig jaar benaderde, heb ik de kans dan ook met beide handen aangenomen. Het bevalt me echt heel erg goed en ik zit daar echt op mijn plek.”

Beroeps Begeleidende Leerweg

De mensen die Zegveld traint, zitten in de leeftijd tussen de 16 en 60 jaar. “Veel mensen komen bij Opleidingscentrum GO° voor om- of bijscholing. Ze moeten bijvoorbeeld f-gassen-certificering behalen om ook aan warmtepompen te mogen werken.” Daarnaast heeft het opleidingscentrum ook een Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL), vertelt hij. “In eerste instantie zat ik vooral op de f-gassen-certificering vanwege mijn achtergrond in de installatiesector, maar inmiddels werk ik ook bij BBL. Ik wil zelf ook nieuwe dingen blijven leren en het is leuk om les te geven. Dit is echt beroepsonderwijs voor jongeren die werken en leren en net hun eerste stappen maken in de koudetechniek.”

Werkend leren

Zes weken, verspreid over het jaar volgt de BBL-deelnemer de opleiding bij GO°, de overige weken is hij of zij werkzaam bij een leerbedrijf. Opleidingscentrum GO° pakt deze opleiding net even wat anders aan dan andere opleiders, vertelt Zegveld. “Normaal gaan ze een dag naar school en werken ze de rest van de week. Wij werken in periodes van vijf tot zes weken, waarin een hele week onderwijs is opgenomen. Dat werkt volgens ons beter. Ze kunnen zich dan een week lang echt concentreren op de stof. Bedrijven vinden het vaak ook prettiger, omdat het makkelijker is voor de planning.”

Monteurs koudetechniek

De deelnemers van BBL stromen vaak door vanuit het VMBO en worden bij GO° opgeleid tot monteurs koudetechniek. “Ze komen koud binnen en worden opgeleid tot niveau-2-monteur. In het eerste jaar halen ze hun f-gassen-certificering en het tweede jaar gaan we nog dieper in op de materie. Daarna gaan veel jongeren nog verder met een opleiding tot niveau-3-monteur.” De mensen die zich aanmelden voor de opleiding zijn volgens Zegveld vaak praktisch ingesteld. “Ze willen heel graag werken, maar ze hebben wel eerst een opleiding nodig. Door praktijk en theorie op deze manier te combineren, komen ze echt verder.”

Praktijk-opstellingen

Opleidingscentrum GO° is dan ook erg gericht op de praktijk, legt Zegveld uit. “We hebben hier allerlei opstellingen waaraan de studenten kunnen werken. We hebben installaties met allerlei verschillende koudemiddelen waar ze aan kunnen sleutelen, zelfs de nieuwste propaan-warmtepompen. Eigenlijk kun je bij ons met alle facetten van de koudetechniek kennismaken in de praktijk. Daarnaast bieden we natuurlijk ook theoretische kennis, want dat is ook belangrijk voor het opleiden van goede monteurs.”

Veel vraag naar monteurs

De mensen vinden de weg naar Opleidingscentrum GO° momenteel goed, zegt Zegveld. “Dat heeft te maken met een combinatie van factoren. Enerzijds is er nu veel vraag naar monteurs en anderzijds is er altijd verwarming, koeling en ventilatie nodig.” Niet iedereen is meteen gepassioneerd over het onderwerp, weet hij. “De studenten komen hier deels vanuit praktische overwegingen. De jongeren moeten bovendien al vroeg in hun leven keuzes maken. Maar ik merk wel dat de passie groeit naarmate ze langer met de materie bezig zijn.”

Dit artikel is gesponsord door Opleidingscentrum Go.

De integrale rol van koeltechniek bij borging van water, energie en voedselzekerheid

De integrale rol van koeltechniek bij borging van water, energie en...

Dat data en AI in de nabije toekomst een heel belangrijke rol gaan spelen in onze samenleving, werd eerder in RCC K&L al eens toegelicht. Mede naar aanleiding van de in maart 2024 door NVKL en KNVvK georganiseerde themabijeenkomst 'Digitalisering in en rondom koelinstallaties' lijkt het echter zinvol om de rol van de koudetechniek wat meer integraal uit te werken.

Zo werkt het! Explosieveiligheid in de koeltechniek

Zo werkt het! Explosieveiligheid in de koeltechniek

In de koeltechniek moeten regelmatig componenten worden gebruikt die voldoen aan de ATEX-richtlijn. In welke mate een component aan deze richtlijn moet voldoen, is afhankelijk van een aantal factoren. Hierbij is het belangrijk om de link te kunnen leggen tussen de risico's en gevarenclassificaties enerzijds en de bijbehorende normen anderzijds. ATEX is een complex onderwerp waarbij kennis van meerdere richtlijnen benodigd is.

Paul Bertholet: “Met twaalf jaar ervaring in de kroeg weet je hoe mensen in elkaar zitten. Die ervaring komt nu goed van pas.”

Interview met Paul Bertholet: van kroeg naar koudetechniek

Na twaalf jaar lang als kroegbaas te hebben gewerkt, vond Paul Bertholet het tijd voor wat anders. Het spreekwoord 'oude liefde roest niet' werd daarbij van toepassing, want hij keerde terug naar het vakgebied waarin hij met veel plezier had gewerkt: de koeltechniek. In zijn nieuwe baan komen de ervaringen die hij daarin opdeed samen met de ervaringen uit de kroeg.

Bevroren condens op de leiding van een koelmachine.

Zo werkt het! Warmte en koude

Met een focus op de koel- of warmtepompinstallatie kan het middel - de installatie - weleens belangrijker worden dan het doel, namelijk het afkoelen en verwarmen van producten of ruimten. Dit artikel gaat dieper in op het begrip koude en het proces van afkoelen en verwarmen.

Danfoss Bock-compressor wint AHR Expo Innovation Award voor Koeling

Danfoss Bock-compressor wint AHR Expo Innovation Award voor Koeling

De Bock HGX56 CO₂ T-compressor van Danfoss is bij de Amerikaanse AHR Expo Innovation Awards uitgeroepen tot winnaar in de categorie Koeling. Deze...

Lennox richt nieuw bedrijf voor datacenterkoeling op

Lennox richt nieuw bedrijf voor datacenterkoeling op

Lennox heeft onder de naam Lenox Data Centre Solutions een nieuw bedrijf opgericht dat is gespecialiseerd in koeloplossingen voor datacenters. Het...

Onderzoek aan prototype van groot magnetocalorisch aircosysteem

Onderzoek aan prototype van groot magnetocalorisch aircosysteem

Een Braziliaans team van wetenschappers heeft een prototype ontwikkeld van een grootschalig magnetocalorisch systeem voor airconditioning, dat alle...

Duurzame Bedrijven Dagen: ondernemers helpen ondernemers

Duurzame Bedrijven Dagen: ondernemers helpen ondernemers

Van 15 tot en met 28 november vinden de Duurzame Bedrijven Dagen plaats. Hierbij nodigt een groot aantal bedrijven collega-ondernemers uit om kennis...

Zo werkt het! Direct versus indirect koelen

Zo werkt het! Direct versus indirect koelen

Bij een indirect koelsysteem wordt een tussenmedium - een zogeheten koudedrager - gebruikt tussen de installatie en het te koelen object. Wat zijn de...

Nieuwe regelaar Danfoss voor oververhitting en ventielaandrijving

Nieuwe regelaar Danfoss voor oververhitting en ventielaandrijving

Met de EKE 100 brengt Danfoss een regelaar op de markt die specifiek is ontworpen voor het aansturen van stappenmotoren en beschikt over zowel een...

Trendwatching op vakbeurs Chillventa

Trendwatching op vakbeurs Chillventa

Chillventa 2024, die in oktober plaatsvond, was weer dé plek om te zien wat de internationale ontwikkelingen in de HVAC&R-branche zijn. Dat was ook...

KNVvK-themabijeenkomst over gekoeld transport

KNVvK-themabijeenkomst over gekoeld transport

Op 14 november organiseert de Themacommissie van de KNVvK een avondbijeenkomst over gekoeld transport in de breedste zin van het woord. De...