We zijn allemaal druk. Maar tóch…

We zijn allemaal druk. Maar tóch…

Bedrijven in de techniek spelen een belangrijke rol bij de aanpak van maatschappelijke problemen, maar hebben het momenteel drukker dan ooit. José Komin, mede-eigenaar van IJskoud, roept op om in de hectiek van iedere dag tijd vrij te maken om samen te werken aan collectieve oplossingen voor de uitdagingen die voor ons liggen.

“Om deze column maar met een cliché binnen te donderen: we leven in turbulente tijden. Een ongekend aantal grote uitdagingen komt gelijktijdig op ons af. Er zijn geopolitieke spanningen, de klimaatcrisis wordt voor iedereen voelbaar, er is polarisatie, de infrastructuur voor onze elektrische toekomst lijkt het nog lang niet aan te kunnen, en daar bovenop kampen wij als ondernemers met chronische personeelstekorten. Je zou van minder in een hoekje kruipen.

Maar als vaste lezer van deze column weet u dat ik een optimist ben. Het valt me namelijk op dat er veel mooie initiatieven zijn, op allerlei niveaus en plekken in onze samenleving. Die gaan over inclusiviteit, de energietransitie, nieuwe technologische oplossingen, menselijke verbinding en nog veel meer. Die oplossingen vragen om een complex samenspel tussen overheden, bedrijven, opleidingsinstituten en burgers.

De technieksector heeft een belangrijke rol bij de aanpak van deze maatschappelijke uitdagingen. Als aanjager, als probleemoplosser, maar ook als verbindende schakel. Die positie brengt ook verantwoordelijkheid met zich mee. Met de toekomstverkenning CONNECT2030 geeft de sector inhoud en richting aan de discussie over collectieve uitdagingen. De verkenning is het resultaat van een breed onderzoek onder wetenschappers, experts en stakeholders, binnen en buiten de sector.

Het onderzoek laat zien dat voor succesvolle transities een nieuwe manier van denken, doen en samenwerken nodig is. Blijven doen wat we deden, werkt niet meer. Dat vraagt nogal wat van ons, als ondernemers en medewerkers in onze sector. Mede door het genoemde personeelsgebrek hebben wij het drukker dan ooit.

Maar tóch …

We zullen wel moeten. Voor onszelf, voor ons vakgebied, voor het land, voor de planeet. Laten we dus in alle hectiek van iedere dag toch tijd vrijmaken om samen te werken. Aan de grote uitdagingen die voor ons liggen en de collectieve oplossingen die we daarvoor kunnen - of moeten - bedenken. Een welvarende toekomst voor ieder van ons vereist dat we vandaag sámen ingrijpen.”

Warme groet,
José Komin, mede-eigenaar van IJskoud

Lees meer over

Mijn laatste column voor RCC K&L

Mijn laatste column voor RCC K&L

Als op oudejaarsavond de champagneflessen worden ontkurkt, komt er een einde aan de samenwerking tussen VMN media en de KNVvK. In die samenwerking gaf VMN media het KNVvK-verenigingsblad RCC K&L uit. De beëindiging betekent ook, dat ik na ruim negen jaar stop als hoofdredacteur van dit blad. Dit is daarom mijn laatste column.

Beeld: NikOStudio / Shutterstock

Koeltechnische agenda 2025

Voor 2025 staat een groot aantal kennisevenementen voor HVAC&R-professionals op de agenda. Hieronder geven we een - uiteraard onvolledig - overzicht.

Foto: BK Awangga / Shutterstock.

Meerdere temperaturen door één leidingcircuit

In de voedingsmiddelen- en procesindustrie is vaak koeling met uiteenlopende temperaturen nodig. In een indirect systeem kan dit met verschillende leidingcircuits worden gerealiseerd. Er is echter een alternatief concept bedacht dat voordeliger lijkt. Hierbij transporteert een koudedrager koude van meerdere temperatuurniveaus achter elkaar door één leidingcircuit. Het concept wordt Multiple Temperature Single Circuit genoemd. Hoe werkt het?

Henk en José Komin van IJskoud.

IJskoud treedt toe tot Nordic Climate Group

Het Amsterdamse koeltechnische bedrijf IJskoud heeft zich aangesloten bij Nordic Climate Group, een koeltechnisch dienstverlener met ruim honderd kantoren in Zweden, Noorwegen, Denemarken, Finland en Nederland. De samenwerking biedt volgens IJskoud meer mogelijkheden om te innoveren en klanten nog beter van dienst te zijn, terwijl de persoonlijke benadering behouden blijft.

Edwin Ernste: “In plaats van te focussen op onmogelijkheden en belemmeringen, is het veel zinvoller om te kijken naar de mogelijkheden die ontstaan uit constructieve samenwerking.”

'Koeltechnische markt biedt volop perspectief in 2025'

Terugblikkend op 2024 stelt Edwin Ernste, commercieel directeur van Celsis, dat het voor zijn bedrijf een behoorlijk goed jaar was. "Daarmee gaan we een beetje tegen de trend in; voor veel bedrijven - met name in de klimaattechniek - was de markt nogal lauw." Het 'geheim' van Celsis? "Kijk niet naar onmogelijkheden, maar naar mogelijkheden. Dat is een mindset waarmee elke ondernemer zichzelf op de kaart zet."

De cover van de laatste RCC K&L van het vorige millennium.

Over twee bijzondere edities van RCC K&L

De RCC K&L van 25 jaar geleden (december 1999) was een bijzondere uitgave. Het was de laatste editie van het tweede millennium én van de twintigste eeuw. Hoofdredacteur Harja Blok stond in zijn redactionele tekst stil bij die laatste eeuw van het millennium, waarin de koudetechniek mede door onderzoekers als Kamerlingh Onnes tot bloei kwam. De RCC K&L van 25 jaar later is opnieuw een bijzondere: het is de laatste editie die door VMN media werd uitgegeven.

VMN media en hoofdredacteur Uko Reinders stoppen met RCC K&L

VMN media en hoofdredacteur Uko Reinders stoppen met RCC K&L

VMN media stopt eind dit jaar met het uitgeven van RCC K&L. Dat hebben de uitgever en de KNVvK gezamenlijk en in goed overleg besloten. Dat betekent ook dat Uko Reinders stopt als hoofdredacteur. Hij blijft bij VMN media, waar hij zich volledig op Vakblad Warmtepompen zal toeleggen.

Santosh Kumar op Chillventa, voor de koperfittingen waarvoor hij jaren geleden een gat in de markt zag.

Interview: van juwelier naar fabrikant koperfittingen

Vijftien jaar geleden gooide Santosh Kumar uit India het roer om. Hij ging aan de slag met een idee dat hij jaren daarvoor opdeed als vicepresident van een juweliersketen. Dat idee was het maken koperfittingen voor koudemiddelleidingen. Inmiddels heeft hij twee fabrieken in India en gaan zijn producten de hele wereld over.