Wat zou u doen met 9 miljoen?

Wat zou u doen met 9 miljoen?

José Komin, mede-eigenaar van IJskoud, is lid van de stuurgroep Green Tech Campus Metropoolregio Amsterdam. Dit samenwerkingsverband van mbo's, hbo's, de gemeente Amsterdam en het bedrijfsleven, zet zich in om grote uitdagingen aan te pakken, zoals de energietransitie. "Samenwerking maakt onze toekomst echt beter!", aldus Komin.

“De onlangs bekendgemaakte herziening van de F-gassenverordening heeft nogal wat losgemaakt in de branche. Dat we op een keihard nulquotum in 2050 afkoersen, betekent dat we versneld moeten overschakelen naar volledig natuurlijke koudemiddelen. Hoewel we deze versnelling als branche niet zagen aankomen, hebben we de afgelopen jaren natuurlijk niet stilgezeten. Op allerlei niveaus zijn er samenwerkingsverbanden opgezet om de duurzame toekomst van onze branche gezamenlijk te onderzoeken en vorm te geven.

Zelf ben ik lid van de stuurgroep Green Tech Campus Metropoolregio Amsterdam (MRA). Dit is een breed samenwerkingsverband van mbo’s, hbo’s, de gemeente Amsterdam en het bedrijfsleven. Wij zetten ons in om de energietransitie aan te jagen en grote uitdagingen zoals de woningmarkt, arbeidstekorten, verkeersproblemen en klimaatverandering aan te pakken. Onlangs hebben wij een subsidieaanvraag ingediend bij het Nationaal Groeifonds. Tot mijn grote trots is ons maar liefst 9 miljoen euro toegekend. Een fantastisch bedrag waar wij heel veel impact mee kunnen gaan maken.

Daar verheug ik me op. Als ondernemer blijf ik liever niet te lang hangen aan overlegtafels, maar wil ik mijn mouwen opstropen en aan de slag. Tegelijk vind ik het heel spannend. Hoe weten wij dat we als stuurgroep het goede doen? Wie zegt dat onze toekomstscenario’s kloppen? Gelukkig kijken er slimme mensen en organisaties met ons mee. En wordt er regelmatig getoetst of we de juiste stappen zetten en op een goede manier omgaan met dit gemeenschapsgeld.

Binnen die kaders is het fantastisch om zo nauw met ondernemers, studenten en ambtenaren samen te werken aan een duurzame toekomst. Het is inspirerend om te zien hoe studenten de enorme hoeveelheden data die wij als bedrijfsleven aanleveren gebruiken en daar AI op loslaten om te ontdekken wat de beste weg voorwaarts is. En hoe de gemeente daar vervolgens aantoonbaar effectief duurzaamheidsbeleid op maakt.

Door als opleiders, overheid en bedrijfsleven onze ambitie, kennis, ervaring, data, knowhow en onbevangenheid te combineren, dragen wij binnen Green Tech Campus MRA bij aan de duurzame toekomst van ons land. Een mooie klus die mij enerzijds spanning en onzekerheid brengt, maar anderzijds vooral heel veel trots.

Samenwerking maakt onze toekomst echt beter!”

Warme groet,
José Komin, mede-eigenaar van IJskoud

PS. Mocht u zinvolle ideeën hebben om bij te dragen aan onze opdracht, dan hoor ik graag van u.

Lees meer over

Mijn laatste column voor RCC K&L

Mijn laatste column voor RCC K&L

Als op oudejaarsavond de champagneflessen worden ontkurkt, komt er een einde aan de samenwerking tussen VMN media en de KNVvK. In die samenwerking gaf VMN media het KNVvK-verenigingsblad RCC K&L uit. De beëindiging betekent ook, dat ik na ruim negen jaar stop als hoofdredacteur van dit blad. Dit is daarom mijn laatste column.

Beeld: NikOStudio / Shutterstock

Koeltechnische agenda 2025

Voor 2025 staat een groot aantal kennisevenementen voor HVAC&R-professionals op de agenda. Hieronder geven we een - uiteraard onvolledig - overzicht.

Foto: BK Awangga / Shutterstock.

Meerdere temperaturen door één leidingcircuit

In de voedingsmiddelen- en procesindustrie is vaak koeling met uiteenlopende temperaturen nodig. In een indirect systeem kan dit met verschillende leidingcircuits worden gerealiseerd. Er is echter een alternatief concept bedacht dat voordeliger lijkt. Hierbij transporteert een koudedrager koude van meerdere temperatuurniveaus achter elkaar door één leidingcircuit. Het concept wordt Multiple Temperature Single Circuit genoemd. Hoe werkt het?

Henk en José Komin van IJskoud.

IJskoud treedt toe tot Nordic Climate Group

Het Amsterdamse koeltechnische bedrijf IJskoud heeft zich aangesloten bij Nordic Climate Group, een koeltechnisch dienstverlener met ruim honderd kantoren in Zweden, Noorwegen, Denemarken, Finland en Nederland. De samenwerking biedt volgens IJskoud meer mogelijkheden om te innoveren en klanten nog beter van dienst te zijn, terwijl de persoonlijke benadering behouden blijft.

Edwin Ernste: “In plaats van te focussen op onmogelijkheden en belemmeringen, is het veel zinvoller om te kijken naar de mogelijkheden die ontstaan uit constructieve samenwerking.”

'Koeltechnische markt biedt volop perspectief in 2025'

Terugblikkend op 2024 stelt Edwin Ernste, commercieel directeur van Celsis, dat het voor zijn bedrijf een behoorlijk goed jaar was. "Daarmee gaan we een beetje tegen de trend in; voor veel bedrijven - met name in de klimaattechniek - was de markt nogal lauw." Het 'geheim' van Celsis? "Kijk niet naar onmogelijkheden, maar naar mogelijkheden. Dat is een mindset waarmee elke ondernemer zichzelf op de kaart zet."

De cover van de laatste RCC K&L van het vorige millennium.

Over twee bijzondere edities van RCC K&L

De RCC K&L van 25 jaar geleden (december 1999) was een bijzondere uitgave. Het was de laatste editie van het tweede millennium én van de twintigste eeuw. Hoofdredacteur Harja Blok stond in zijn redactionele tekst stil bij die laatste eeuw van het millennium, waarin de koudetechniek mede door onderzoekers als Kamerlingh Onnes tot bloei kwam. De RCC K&L van 25 jaar later is opnieuw een bijzondere: het is de laatste editie die door VMN media werd uitgegeven.

VMN media en hoofdredacteur Uko Reinders stoppen met RCC K&L

VMN media en hoofdredacteur Uko Reinders stoppen met RCC K&L

VMN media stopt eind dit jaar met het uitgeven van RCC K&L. Dat hebben de uitgever en de KNVvK gezamenlijk en in goed overleg besloten. Dat betekent ook dat Uko Reinders stopt als hoofdredacteur. Hij blijft bij VMN media, waar hij zich volledig op Vakblad Warmtepompen zal toeleggen.

Santosh Kumar op Chillventa, voor de koperfittingen waarvoor hij jaren geleden een gat in de markt zag.

Interview: van juwelier naar fabrikant koperfittingen

Vijftien jaar geleden gooide Santosh Kumar uit India het roer om. Hij ging aan de slag met een idee dat hij jaren daarvoor opdeed als vicepresident van een juweliersketen. Dat idee was het maken koperfittingen voor koudemiddelleidingen. Inmiddels heeft hij twee fabrieken in India en gaan zijn producten de hele wereld over.