Gesponsord

Refbuster: snel, veilig en efficiënt koudemiddel afpompen

Refbuster: snel, veilig en efficiënt koudemiddel afpompen

Commercieel directeur Edwin Ernste van Celsis draait er niet omheen: een installateur die zelf nog koudemiddel afpompt, is knettergek. Met Refbuster heeft Celsis - distributeur in koel- en klimaattechniek - een innovatieve on-site koudemiddel afpomp- en afvulservice ontwikkeld. "Refbuster is snel, veilig en efficiënt. Het levert de installateur veel op: tijd én een kostenreductie van 30 tot zelfs 70 procent."

Ze zitten in airconditioningsystemen, koelmachines en warmtepompen: f-gassen, oftewel synthetische koudemiddelen. Ze hebben een schadelijk karakter en mogen op termijn helemaal niet meer worden gebruikt. Door de uitfasering van f-gassen worden steeds meer installaties met koelgassen vervangen door natuurlijke koelgassen of koelgassen met een laag GWP. Ernste: “In de Benelux wordt jaarlijks zo’n 300.000 tot 400.000 kilo koelgas afgepompt. Door de uitfasering van f-gassen zullen die volumes hoog blijven. De uitfasering loopt nu nog door tot 2050, verscherpte wetgeving staat er echter aan te komen.”

Tijdrovend

Het afpompen en afvoeren van koudemiddelen is een tijdrovend proces, vervolgt Ernste. “Veel installateurs beschikken niet over de juiste afpompunits. Ze slepen met cilinders en moeten vaak het dak op. Daarnaast hebben ze te maken met lange downtime van installaties. Ze moeten ook nog een rapportage maken en het koelgas op een veilige manier afvoeren: het is immers geclassificeerd als gevaarlijk chemisch afval. Kortom, het proces is complex en vooral enorm arbeidsintensief. En gezien de krapte op de arbeidsmarkt kunnen installateurs die tijd wel beter besteden, zoals klanten helpen met installeren, repareren en onderhouden van installaties."

Een installateur is knettergek als hij 25 kilo koudemiddel zelf gaat afpompen en afvoeren”
— Edwin Ernste

“Tijdrovende werkzaamheden, zoals afpompen van koudemiddel, wil je het liefst uitbesteden,” gaat Ernste verder. “Daarom hebben we Refbuster ontwikkeld, een all-in-one concept. Refbuster werkt tot wel tien keer sneller dan traditionele methoden van afpompen en afvullen. Ik zeg altijd: wanneer een installateur 25 kilo of meer koudemiddel moet afpompen en afvoeren, is hij knettergek wanneer hij dat zelf doet.”

All-in-one concept

Refbuster is een all-in-one concept. De service omvat het hele proces: van werkvoorbereiding, het afpompen zelf tot de up-to-date administratie die in overeenstemming is met de geldende regelgeving. De prijsstelling is transparant, van onverwachte kosten achteraf is geen sprake. Binnen 48 uur na de aanvraag krijgt de klant een offerte. “Er zijn geen verborgen kosten, de klant weet van te voren wat hij of zij betaalt. We doen niet aan naheffingen. Het is een all-in prijs.”

Snel, veilig en efficiënt

‘Gewoon. Goed. Geregeld’: zo omschrijft accountmanager Jori Hamers van Celsis het service-concept Refbuster. Refbuster voldoet aan alle vereiste certificeringen en voorschriften. De monteurs zijn f-gassen gecertificeerd en het bedrijf is VCA-gecertificeerd. Koudemiddel wordt snel, efficiënt, en veilig uit de installatie afgepompt en bij Celsis in Apeldoorn verwerkt. Duurzaamheid staat hoog in het vaandel: Celsis zorgt voor een verantwoorde verwerking van koudemiddelen, waardoor onnodige emissies worden voorkomen. Bruikbare bestanddelen worden na regeneratie hergebruikt voor andere toepassingen. 

Recyling: net pannenkoekenbeslag

Die verwerking gebeurt volgens Ernste niet alleen duurzaam, maar ook veilig, vertrouwd en conform de wettelijke eisen: “Alle koelgassen die worden teruggewonnen, analyseren we druppel voor druppel. Na analyse wordt bepaald of we koudemiddel kunnen recyclen. We halen eerst het vocht er uit, vervolgens de vetten, niet-condenseerbare gassen en particals. Ik vergelijk het wel eens met pannenkoekenbeslag: als je te weinig melk gebruikt, of te veel meel, gaat het klonteren. Dus moet er meer melk bij, of meel er uit. Op die manier gaan we de koelgassen ook weer in de juiste verhoudingen terugbrengen. Na zuivering brengen we het terug naar de markt. Daar is ook dringend behoefte aan, omdat er grote tekorten zijn.”

Nu drie teams, straks vijf 

Op dit moment beschikt Refbuster over drie teams die dag in, dag uit bezig zijn met het afpompen en afvullen van koudemiddel. “Ze komen overal. De ene dag hebben ze een klus op Schiphol, de andere dag zijn ze bezig met installaties in een vleesfabriek of een groot distributiecentrum. Ook komen ze veel in supermarkten. Er is werk genoeg. Het streven is vijf teams aan het einde van het jaar,” aldus Ernste. Voor de goede orde: Refbuster werkt niet voor de eindgebruiker, maar alleen in opdracht van koel- en klimaattechnische installateurs.

Met Refbuster fixen we het in twee of drie uur, in plaats van twee dagen”
— Edwin Ernste

Refbuster maakt gebruik van eigen ontworpen apparatuur. Ernste: “We werken met grote afpompunits en maken gebruik van flexibele slangen die we vanuit het dak laten zakken. Die slangen hebben lengtes tot 120 meter, dus kunnen nagenoeg overal bij. Gesleep met cilinders is niet nodig. Bovendien zijn onze monteurs gespecialiseerd. Daardoor gaat het hele proces tot tien keer sneller dan normaal. Ook handig bij interventies. In branches als pharma of food zijn koeltechnische installaties cruciaal. Wanneer een reparatie nodig is, bijvoorbeeld als er sprake is van de lekkage en koudemiddel moet worden afgevuld, moet de interventietijd natuurlijk zo kort mogelijk zijn. Met Refbuster fixen we het in twee of drie uur, in plaats van twee dagen.”

Met Refbuster de grens over

De ambitie van Ernste is om Refbuster uit te rollen in de rest van Europa. “Dat gaan we doen bij en met collegae Beijer Ref bedrijven waarbij het formulemanagement door Celsis wordt gedaan. Wij bouwen de units en zorgen dat de landen beschikken over recyclingcapaciteit. Ook bieden we ondersteuning in de vorm van trainingen en marketing. Op dit moment zijn we in België live en op korte termijn volgen meer landen.” 

Dit artikel is gesponsord door Celsis.

Armin Hafner tijdens het Koudecongres 2023.

Professor Hafner ziet breed toepassingsgebied voor CO₂

Met de aanscherping van de F-gassenverordening wordt duidelijk dat de EU het gebruik van F-gassen in koelinstallaties en  warmtepompen wil minimaliseren. De Noorse professor Armin Hafner is hier al langer een voorstander van, waarbij hij veel toekomst ziet in CO₂. In een recent rapport en tijdens het Koudecongres van vorig jaar ging hij in op de mogelijkheden.

Een van de bewaarruimtes van Maison Pécou, voorzien van een nieuwe verdamper van Güntner.

Indirect HFO-systeem met biologische koudedrager bij Franse...

Een fabrikant van zoetwaren in het Franse Montauban maakt al bijna anderhalve eeuw suikerbonen, waarbij vooral warmte nodig is. Door uitbreiding van het assortiment kwam er een steeds grotere koelvraag bij, wat in 2020 een belangrijke reden was om de installaties te vervangen. Decentrale directe systemen maakten daarbij plaats voor een indirect systeem met de HFO R1234ze als koudemiddel en het biologische Greenway Neo als koudedrager.

Display met elektronische expansieventielen.

Chillventa 2022: Sanhua toont breed assortiment HVAC&R-componenten

In een aantal losse artikelen blikken we terug op innovaties en nieuwe producten die onlangs op de internationale vakbeurs Chillventa werden getoond of besproken. Zo toonde OEM-leverancier Sanhua onder andere de REVO EEV Case Controller en bracht Emerson journalisten middels een persconferentie op de hoogte van alle ontwikkelingen in het bedrijf.

Pomp met schade door ijs.

Zo werkt het! Waterproblemen in CO2-installaties

Lucht in een koelinstallatie verhoogt de condensatiedruk, en water verhoogt de verdampingstemperatuur. Zowel water als lucht verhogen dus het energiegebruik. Water in CO2 veroorzaakt echter nog andere problemen. In dit artikel lichten we dit toe.

Mijn laatste column voor RCC K&L

Mijn laatste column voor RCC K&L

Als op oudejaarsavond de champagneflessen worden ontkurkt, komt er een einde aan de samenwerking tussen VMN media en de KNVvK. In die samenwerking gaf VMN media het KNVvK-verenigingsblad RCC K&L uit. De beëindiging betekent ook, dat ik na ruim negen jaar stop als hoofdredacteur van dit blad. Dit is daarom mijn laatste column.

Beeld: NikOStudio / Shutterstock

Koeltechnische agenda 2025

Voor 2025 staat een groot aantal kennisevenementen voor HVAC&R-professionals op de agenda. Hieronder geven we een - uiteraard onvolledig - overzicht.

Foto: BK Awangga / Shutterstock.

Meerdere temperaturen door één leidingcircuit

In de voedingsmiddelen- en procesindustrie is vaak koeling met uiteenlopende temperaturen nodig. In een indirect systeem kan dit met verschillende leidingcircuits worden gerealiseerd. Er is echter een alternatief concept bedacht dat voordeliger lijkt. Hierbij transporteert een koudedrager koude van meerdere temperatuurniveaus achter elkaar door één leidingcircuit. Het concept wordt Multiple Temperature Single Circuit genoemd. Hoe werkt het?

Henk en José Komin van IJskoud.

IJskoud treedt toe tot Nordic Climate Group

Het Amsterdamse koeltechnische bedrijf IJskoud heeft zich aangesloten bij Nordic Climate Group, een koeltechnisch dienstverlener met ruim honderd kantoren in Zweden, Noorwegen, Denemarken, Finland en Nederland. De samenwerking biedt volgens IJskoud meer mogelijkheden om te innoveren en klanten nog beter van dienst te zijn, terwijl de persoonlijke benadering behouden blijft.

Edwin Ernste: “In plaats van te focussen op onmogelijkheden en belemmeringen, is het veel zinvoller om te kijken naar de mogelijkheden die ontstaan uit constructieve samenwerking.”

'Koeltechnische markt biedt volop perspectief in 2025'

Terugblikkend op 2024 stelt Edwin Ernste, commercieel directeur van Celsis, dat het voor zijn bedrijf een behoorlijk goed jaar was. "Daarmee gaan we een beetje tegen de trend in; voor veel bedrijven - met name in de klimaattechniek - was de markt nogal lauw." Het 'geheim' van Celsis? "Kijk niet naar onmogelijkheden, maar naar mogelijkheden. Dat is een mindset waarmee elke ondernemer zichzelf op de kaart zet."

De cover van de laatste RCC K&L van het vorige millennium.

Over twee bijzondere edities van RCC K&L

De RCC K&L van 25 jaar geleden (december 1999) was een bijzondere uitgave. Het was de laatste editie van het tweede millennium én van de twintigste eeuw. Hoofdredacteur Harja Blok stond in zijn redactionele tekst stil bij die laatste eeuw van het millennium, waarin de koudetechniek mede door onderzoekers als Kamerlingh Onnes tot bloei kwam. De RCC K&L van 25 jaar later is opnieuw een bijzondere: het is de laatste editie die door VMN media werd uitgegeven.

VMN media en hoofdredacteur Uko Reinders stoppen met RCC K&L

VMN media en hoofdredacteur Uko Reinders stoppen met RCC K&L

VMN media stopt eind dit jaar met het uitgeven van RCC K&L. Dat hebben de uitgever en de KNVvK gezamenlijk en in goed overleg besloten. Dat betekent ook dat Uko Reinders stopt als hoofdredacteur. Hij blijft bij VMN media, waar hij zich volledig op Vakblad Warmtepompen zal toeleggen.

Santosh Kumar op Chillventa, voor de koperfittingen waarvoor hij jaren geleden een gat in de markt zag.

Interview: van juwelier naar fabrikant koperfittingen

Vijftien jaar geleden gooide Santosh Kumar uit India het roer om. Hij ging aan de slag met een idee dat hij jaren daarvoor opdeed als vicepresident van een juweliersketen. Dat idee was het maken koperfittingen voor koudemiddelleidingen. Inmiddels heeft hij twee fabrieken in India en gaan zijn producten de hele wereld over.