Ze zitten in airconditioningsystemen, koelmachines en warmtepompen: f-gassen, oftewel synthetische koudemiddelen. Ze hebben een schadelijk karakter en mogen op termijn helemaal niet meer worden gebruikt. Door de uitfasering van f-gassen worden steeds meer installaties met koelgassen vervangen door natuurlijke koelgassen of koelgassen met een laag GWP. Ernste: “In de Benelux wordt jaarlijks zo’n 300.000 tot 400.000 kilo koelgas afgepompt. Door de uitfasering van f-gassen zullen die volumes hoog blijven. De uitfasering loopt nu nog door tot 2050, verscherpte wetgeving staat er echter aan te komen.”
Tijdrovend
Het afpompen en afvoeren van koudemiddelen is een tijdrovend proces, vervolgt Ernste. “Veel installateurs beschikken niet over de juiste afpompunits. Ze slepen met cilinders en moeten vaak het dak op. Daarnaast hebben ze te maken met lange downtime van installaties. Ze moeten ook nog een rapportage maken en het koelgas op een veilige manier afvoeren: het is immers geclassificeerd als gevaarlijk chemisch afval. Kortom, het proces is complex en vooral enorm arbeidsintensief. En gezien de krapte op de arbeidsmarkt kunnen installateurs die tijd wel beter besteden, zoals klanten helpen met installeren, repareren en onderhouden van installaties."
“Tijdrovende werkzaamheden, zoals afpompen van koudemiddel, wil je het liefst uitbesteden,” gaat Ernste verder. “Daarom hebben we Refbuster ontwikkeld, een all-in-one concept. Refbuster werkt tot wel tien keer sneller dan traditionele methoden van afpompen en afvullen. Ik zeg altijd: wanneer een installateur 25 kilo of meer koudemiddel moet afpompen en afvoeren, is hij knettergek wanneer hij dat zelf doet.”
All-in-one concept
Refbuster is een all-in-one concept. De service omvat het hele proces: van werkvoorbereiding, het afpompen zelf tot de up-to-date administratie die in overeenstemming is met de geldende regelgeving. De prijsstelling is transparant, van onverwachte kosten achteraf is geen sprake. Binnen 48 uur na de aanvraag krijgt de klant een offerte. “Er zijn geen verborgen kosten, de klant weet van te voren wat hij of zij betaalt. We doen niet aan naheffingen. Het is een all-in prijs.”
Snel, veilig en efficiënt
‘Gewoon. Goed. Geregeld’: zo omschrijft accountmanager Jori Hamers van Celsis het service-concept Refbuster. Refbuster voldoet aan alle vereiste certificeringen en voorschriften. De monteurs zijn f-gassen gecertificeerd en het bedrijf is VCA-gecertificeerd. Koudemiddel wordt snel, efficiënt, en veilig uit de installatie afgepompt en bij Celsis in Apeldoorn verwerkt. Duurzaamheid staat hoog in het vaandel: Celsis zorgt voor een verantwoorde verwerking van koudemiddelen, waardoor onnodige emissies worden voorkomen. Bruikbare bestanddelen worden na regeneratie hergebruikt voor andere toepassingen.
Recyling: net pannenkoekenbeslag
Die verwerking gebeurt volgens Ernste niet alleen duurzaam, maar ook veilig, vertrouwd en conform de wettelijke eisen: “Alle koelgassen die worden teruggewonnen, analyseren we druppel voor druppel. Na analyse wordt bepaald of we koudemiddel kunnen recyclen. We halen eerst het vocht er uit, vervolgens de vetten, niet-condenseerbare gassen en particals. Ik vergelijk het wel eens met pannenkoekenbeslag: als je te weinig melk gebruikt, of te veel meel, gaat het klonteren. Dus moet er meer melk bij, of meel er uit. Op die manier gaan we de koelgassen ook weer in de juiste verhoudingen terugbrengen. Na zuivering brengen we het terug naar de markt. Daar is ook dringend behoefte aan, omdat er grote tekorten zijn.”
Nu drie teams, straks vijf
Op dit moment beschikt Refbuster over drie teams die dag in, dag uit bezig zijn met het afpompen en afvullen van koudemiddel. “Ze komen overal. De ene dag hebben ze een klus op Schiphol, de andere dag zijn ze bezig met installaties in een vleesfabriek of een groot distributiecentrum. Ook komen ze veel in supermarkten. Er is werk genoeg. Het streven is vijf teams aan het einde van het jaar,” aldus Ernste. Voor de goede orde: Refbuster werkt niet voor de eindgebruiker, maar alleen in opdracht van koel- en klimaattechnische installateurs.
Refbuster maakt gebruik van eigen ontworpen apparatuur. Ernste: “We werken met grote afpompunits en maken gebruik van flexibele slangen die we vanuit het dak laten zakken. Die slangen hebben lengtes tot 120 meter, dus kunnen nagenoeg overal bij. Gesleep met cilinders is niet nodig. Bovendien zijn onze monteurs gespecialiseerd. Daardoor gaat het hele proces tot tien keer sneller dan normaal. Ook handig bij interventies. In branches als pharma of food zijn koeltechnische installaties cruciaal. Wanneer een reparatie nodig is, bijvoorbeeld als er sprake is van de lekkage en koudemiddel moet worden afgevuld, moet de interventietijd natuurlijk zo kort mogelijk zijn. Met Refbuster fixen we het in twee of drie uur, in plaats van twee dagen.”
Met Refbuster de grens over
De ambitie van Ernste is om Refbuster uit te rollen in de rest van Europa. “Dat gaan we doen bij en met collegae Beijer Ref bedrijven waarbij het formulemanagement door Celsis wordt gedaan. Wij bouwen de units en zorgen dat de landen beschikken over recyclingcapaciteit. Ook bieden we ondersteuning in de vorm van trainingen en marketing. Op dit moment zijn we in België live en op korte termijn volgen meer landen.”
Dit artikel is gesponsord door Celsis.