De afgelopen jaren trok de handel voor STULZ flink aan. “Dat heeft deels te maken met de stijgende energieprijzen, maar het is vooral een bewustzijn bij bedrijven dat ze de zaken energietechnisch beter moeten aanpakken”, vertelt Eric Veltman, account-manager precision cooling Bij STULZ. “Er wordt dus niet alleen vanwege de subsidie een luchtbehandelingskast in combinatie met een luchtwarmtepomp geleverd.”
Totaaloplossing
STULZ bestaat sinds 1959 en is een wereldwijd een toonaangevende leverancier voor klimaatbeheersing. Specialiteiten zijn precisiekoeling, luchtbehandeling, comfortkoeling, bevochtiging en warmtepompen. De fabrikant voorzag dat de vraag van de klant steeds specifieker werd en introduceerde de ClimaPac Compact-serie waarmee maatwerk geleverd kan worden.
Veltman: “Het gaat tegenwoordig niet om welk afzonderlijk systeem gebruikt moet worden, maar wat de beste totaaloplossing is. Met de ClimaPac Compact-serie kun je koelen, verwarmen en ventileren. Er kan gekozen worden uit twaalf standaard uitvoeringen afmetingen. Deze standaard Plug-and-Play LBK’s hebben een luchtdebietbereik van 600 m3/h tot en met 12.000 m3/h.
Samenstellen
De luchtbehandelingskasten met frame worden gekoppeld aan warmtepompen van Mitshubishi Heavy Industries. In Hoofddorp worden de units samengesteld op de montageafdeling. De unit komt in drie modules binnen bij STULZ. Op het zelfdragende frame komt een rooster gemonteerd voor de warmtepompen. De unit wordt aangesloten, gesoldeerd, afgeperst en gevacumeerd.
Veltman: “Ondanks dat we het hier over een standaardoplossing hebben, zijn er vanzelfsprekend ook diverse opties mogelijk. De meest toegepaste hierin is de CO2-sensor, hiermee past de LBK het luchtdebiet aan op basis van de CO2 waarmee een aanzienlijke energie besparing kan worden gerealiseerd.
Veltman: “We stellen de unit in op de specificaties van de klant en gaan daarna uitgebreid testen.” STULZ zorgt ervoor dat de units worden opgebouwd, inclusief leidingwerk, en brengen de interface en regeltechniek bij elkaar. Dan is het voor de installateur een kwestie van Plug-and-Play.
Eitje
De unit is stekkerklaar. De montage is eenvoudig en de installatiemonteur heeft er geen omkijken naar. Het aansluiten voor een installateur is een eitje, zegt Veltman. “Een installateur heeft een paar voedingskabels nodig, het aansluiten van de kanaalwerken en dan is het al operationeel. Als alles mee zit, is de installateur in een paar uurtjes klaar.” Geen gedoe meer!
En of het nu gaat om een ziekenhuis, kantoorgebouw, restaurant, school of een enorme bedrijfshal. Niets is te gek, vertelt Veltman tot slot. “We maken alles op maat. De units van de ClimaPac Compact-serie kunnen eenvoudig worden aangesloten op elk gebouwbeheersysteem. De temperaturen kunnen dan op afstand worden via GBS of cloud ingesteld. Gemak dient de mens!”
Dit artikel wordt gesponsord door Stulz.