KNVvK organiseert themabijeenkomst over warmtepompen

KNVvK organiseert themabijeenkomst over warmtepompen

Op donderdag 24 november organiseert de KNVvK (Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Koude) een thema-avond onder de titel 'De warmtepomp: huidige status, ontwikkelingen en applicaties'. Tijdens de bijeenkomst, die plaatsvindt in Woerden, gaan deskundigen in op verschillende onderwerpen.

De thema-avond wordt geleid door Menno van der Hoff van TripleAqua. Hij trapt de bijeenkomst af met een presentatie over de toekomst en groeipotentie van de warmtepomp. Daarna volgt vanuit de Projectgroep KANS van de NVKL een bijdrage van Fons Pennartz. Hij gaat in op de toepassing van restwarmte uit een koelinstallatie, waarmee deze installatie transformeert tot een warmtepomp.

Stand van zaken rondom koudemiddelen

Namens de KNVvK Kenniskring Natuurlijke Koudemiddelen gaat René van Gerwen in op de stand van zaken rondom de koudemiddelentransitie bij warmtepompen. Hij bespreekt de herziening van de Europese F-gassenverordening, natuurlijke koudemiddelen in warmtepompen, en de onderlinge relaties tussen de koudemiddelentransitie en de energietransitie.

Industriële warmtepomp maakt 92 °C

De themabijeenkomst heeft ook een praktische insteek. Maarten Gelens van GEA Heating & Refrigeration spreekt over de realisatie van een 92 °C-warmtepomp bij een fabrikant van smoothies. Daarnaast zal Guido Postmus van KH Engineering de ervaringen delen die hij heeft opgedaan bij de aanleg van het secundaire- en besturingssysteem van een warmtepomp bij een kaasfabrikant in het noorden van Nederland.

Mijn laatste column voor RCC K&L

Mijn laatste column voor RCC K&L

Als op oudejaarsavond de champagneflessen worden ontkurkt, komt er een einde aan de samenwerking tussen VMN media en de KNVvK. In die samenwerking gaf VMN media het KNVvK-verenigingsblad RCC K&L uit. De beëindiging betekent ook, dat ik na ruim negen jaar stop als hoofdredacteur van dit blad. Dit is daarom mijn laatste column.

Beeld: NikOStudio / Shutterstock

Koeltechnische agenda 2025

Voor 2025 staat een groot aantal kennisevenementen voor HVAC&R-professionals op de agenda. Hieronder geven we een - uiteraard onvolledig - overzicht.

Foto: BK Awangga / Shutterstock.

Meerdere temperaturen door één leidingcircuit

In de voedingsmiddelen- en procesindustrie is vaak koeling met uiteenlopende temperaturen nodig. In een indirect systeem kan dit met verschillende leidingcircuits worden gerealiseerd. Er is echter een alternatief concept bedacht dat voordeliger lijkt. Hierbij transporteert een koudedrager koude van meerdere temperatuurniveaus achter elkaar door één leidingcircuit. Het concept wordt Multiple Temperature Single Circuit genoemd. Hoe werkt het?

Henk en José Komin van IJskoud.

IJskoud treedt toe tot Nordic Climate Group

Het Amsterdamse koeltechnische bedrijf IJskoud heeft zich aangesloten bij Nordic Climate Group, een koeltechnisch dienstverlener met ruim honderd kantoren in Zweden, Noorwegen, Denemarken, Finland en Nederland. De samenwerking biedt volgens IJskoud meer mogelijkheden om te innoveren en klanten nog beter van dienst te zijn, terwijl de persoonlijke benadering behouden blijft.

Edwin Ernste: “In plaats van te focussen op onmogelijkheden en belemmeringen, is het veel zinvoller om te kijken naar de mogelijkheden die ontstaan uit constructieve samenwerking.”

'Koeltechnische markt biedt volop perspectief in 2025'

Terugblikkend op 2024 stelt Edwin Ernste, commercieel directeur van Celsis, dat het voor zijn bedrijf een behoorlijk goed jaar was. "Daarmee gaan we een beetje tegen de trend in; voor veel bedrijven - met name in de klimaattechniek - was de markt nogal lauw." Het 'geheim' van Celsis? "Kijk niet naar onmogelijkheden, maar naar mogelijkheden. Dat is een mindset waarmee elke ondernemer zichzelf op de kaart zet."

De cover van de laatste RCC K&L van het vorige millennium.

Over twee bijzondere edities van RCC K&L

De RCC K&L van 25 jaar geleden (december 1999) was een bijzondere uitgave. Het was de laatste editie van het tweede millennium én van de twintigste eeuw. Hoofdredacteur Harja Blok stond in zijn redactionele tekst stil bij die laatste eeuw van het millennium, waarin de koudetechniek mede door onderzoekers als Kamerlingh Onnes tot bloei kwam. De RCC K&L van 25 jaar later is opnieuw een bijzondere: het is de laatste editie die door VMN media werd uitgegeven.

VMN media en hoofdredacteur Uko Reinders stoppen met RCC K&L

VMN media en hoofdredacteur Uko Reinders stoppen met RCC K&L

VMN media stopt eind dit jaar met het uitgeven van RCC K&L. Dat hebben de uitgever en de KNVvK gezamenlijk en in goed overleg besloten. Dat betekent ook dat Uko Reinders stopt als hoofdredacteur. Hij blijft bij VMN media, waar hij zich volledig op Vakblad Warmtepompen zal toeleggen.

Santosh Kumar op Chillventa, voor de koperfittingen waarvoor hij jaren geleden een gat in de markt zag.

Interview: van juwelier naar fabrikant koperfittingen

Vijftien jaar geleden gooide Santosh Kumar uit India het roer om. Hij ging aan de slag met een idee dat hij jaren daarvoor opdeed als vicepresident van een juweliersketen. Dat idee was het maken koperfittingen voor koudemiddelleidingen. Inmiddels heeft hij twee fabrieken in India en gaan zijn producten de hele wereld over.

Güntner voelt de verantwoordelijkheid om de impact van koeltechniek op het milieu te verkleinen.

Impact maken op het milieu met condensors en verdampers

Begin september organiseerde Güntner in de Hongaarse hoofdstad Boedapest de Impact Summit. De warmtewisselaarproducent wilde ermee uitdragen dat hij een leidende rol op het gebied van verduurzaming wil spelen. Impact wil het bedrijf maken door middel van AI, big data, circulaire economie, natuurlijke koudemiddelen en een nieuwe efficiënte manier om te ontdooien.

Transport met passieve koeling door twee geschakelde faseovergangsmaterialen

Transport met passieve koeling door twee geschakelde...

In passieve koelsystemen voor goederentransport wordt vaak faseveranderingsmateriaal (pcm) gebruikt, in combinatie met isolatiepanelen. Amerikaanse wetenschappers hebben de toepassing van geschakelde faseveranderingsmaterialen met uiteenlopende smelttemperaturen en warmtecapaciteiten geanalyseerd.

Constructie van een kogelkraan (bron: Flow Control).

Zo werkt het! Kogelkranen

Een afsluiter is een appendage om de doorstroming van een vloeibaar of gasvorming medium te regelen of volledig te blokkeren. Afsluiters zijn er in veel soorten en maten. In de koeltechniek worden voornamelijk klepafsluiters, kogelkranen en vlinderkleppen gebruikt. In deze editie van Zo werkt het! staat de werking van kogelkranen centraal.

Compressordamp- versus vloeistofinjectie bij dampcompressiecycli

Compressordamp- versus vloeistofinjectie bij dampcompressiecycli

Om isotherme compressie te benaderen en de prestatiecoëfficiënt (COP) van dampcompressorcycli te verbeteren, is het mogelijk om een meertrapscompressor aan te passen aan een overstroomde enkeltraps-compressor.