Alles over Commerciële koeling

Ontwikkelingen rond CO₂-koeling supermarkten
Ontwikkelingen rond CO₂-koeling supermarkten

Twintig jaar geleden werd het eerste CO₂-transkritische koelsysteem in een supermarkt geïnstalleerd. Daarna is er veel veranderd aan de systemen, maar uitontwikkeld zijn ze nog niet. Over de laatste verbeteringen spraken we met Bart van der Wekken, specialist op het gebied van CO₂-supermarktkoeling bij installatiebedrijf Koning Koudetechniek. Rode draad is dat supermarkten meer investeren in koeling, om het energiegebruik te verlagen.

Koeltoonbank van OCF bij een eindklant.
Fabrikant koeltoonbanken kiest voor R1234yf en R455A

Het Franse bedrijf OCF, gespecialiseerd in maatwerk-koeltoonbanken, wil vooroplopen in kwaliteit, stijl en techniek. Ook de voorkeur voor bepaalde koudemiddelen hoort bij die visie; de recente keuze voor R1234yf en R455A sluit erop aan.

Professor Hafner over CO₂ in commerciële koeling en koudeopslag
Professor Hafner over CO₂ in commerciële koeling en koudeopslag

Armin Hafner, professor Refrigeration Technology aan de Noorse universiteit NTNU in Trondheim, schreef een rapport over de toepassing van CO₂ als koudemiddel*. Dit artikel gaat in op de ontwikkelingen van dit koudemiddel met betrekking tot commerciële koeling en koudeopslag.

In veel delen ten zuiden van de Sahara is er geen koudeketen.
Gebrekkige koudeketen is groot probleem voor Afrika

In Afrika is de toestand van de koudeketen zorgelijk. Dit stelt Said El Harch van de Afrikaanse organisatie voor koel- en klimaattechniek U-3ARC. In veel regio's ten zuiden van de Sahara ontbreekt volgens hem zelfs een koudeketen. Er is daar nauwelijks koelopslagcapaciteit. El Harch gaat in op de oorzaken, de gevolgen en de oplossingen.

De COOP 365 Smart Store in het Deense Nordborg. Rechts op de achtergrond is het hoofdkantoor van Danfoss zichtbaar.
Danfoss opent testlab bij 'slimme supermarkt'

Eerder dit jaar opende Danfoss in Denemarken de COOP 365 Smart Store geopend, een 'slimme supermarkt' die volgens de fabrikant tot 50 procent energie-efficiënter is dan winkels met CO₂-koeltechnologie 'van de vorige generatie'. De supermarkt is gekoppeld aan het onlangs officieel geopende Application Development Center. In dit testlab werkt Danfoss met partners aan nieuwe koeltechniek die direct in de supermarkt kan worden getest.

Via glazen panelen in de winkelruimte kunnen klanten een deel van de koelinstallatie bewonderen.
'Slimme supermarkt' Danfoss is showcase voor energie-efficiëntie

Onlangs heeft Danfoss in Denemarken de COOP 365 Smart Store geopend, een 'slimme supermarkt' die naar verwachting 20 tot 30 procent energie-efficiënter is dan vergelijkbare winkels met technologie van de vorige generatie. Met de winkel wil de fabrikant naar eigen zeggen 'voedselverkopers inspireren, in een wereld van stijgende energiekosten, emissies en toenemende voedselverliezen'.

HFO-mengsel met R513A in ontwerp voor commercieel koelsysteem
HFO-mengsel met R513A in ontwerp voor commercieel koelsysteem

Aangezien de totale koolstofemissie de focus is geworden bij het ontwerp van commerciële koelsystemen, vormen zowel de koudemiddelselectie als het systeemontwerp een uitdaging. Niet-traditionele innovatieve ontwerpschema's zijn nodig om de prestaties van industriële koudemiddelen met een laag GWP vergelijkbaar te maken met de prestaties van bestaande CO₂-systemen.

Groothandel NordCap Nederland opent multifunctioneel trainingscentrum
Groothandel NordCap Nederland opent multifunctioneel trainingscentrum

NordCap Nederland (voorheen AKE Ideal NordCap), een groothandel die verschillende merken van fabrikanten van koel-, vries- en kookapparatuur vertegenwoordigt, heeft onlangs een multifunctionele showroom geopend. In dit NordCap Experience Center (NExC) kunnen relaties van de leverancier nieuwe apparaten en concepten uittesten en hun klanten uitnodigen voor demonstraties en inspiratiesessies.

Koude-opslag met PCM in gekoelde vitrinemeubels
Koude-opslag met PCM in gekoelde vitrinemeubels

Koelvitrines zijn de belangrijkste energiegebruikers in supermarkten. Koudethermische energieopslag met behulp van phase change materials (PCM) kan temperatuurvariaties in een koelvitrine aanzienlijk verminderen tijdens het laden van warme producten, ontdooicycli of stroomuitval.

Otto ten Zeldam koos er bewust voor om een eenmanszaak
te blijven.
Toen: start van bedrijf in koeltechniek Nu: verder met warmtepompen

In de RCC K&L-editie van december 1997 was een artikel opgenomen over de oprichting van het bedrijf GoedKoel. Het bedrijf bestaat nog steeds en wordt nog altijd gerund door oprichter Otto ten Zeldam. Wat is er in de tussentijd gebeurd? En waarom zou het bedrijf nu beter Goed Warm kunnen heten?