Luchtbehandelingskasten op hoog niveau

Luchtbehandelingskasten op hoog niveau

Op spectaculaire wijze is in Eindhout (België) een groot distributiecentrum door WOLF Energiesystemen van nieuwe luchtbehandelingskasten voorzien. Door prefabricage kon de montage snel verlopen. Maar ook het slimme verticale transport droeg bij aan de vlotte realisatie. Voor de hijswerkzaamheden werd namelijk geen kraan ingezet, maar een helikopter die binnen het tijdsbestek van één dag meer dan tien luchtbehandelingskasten op het dak zette.

In de zomer van 2022 werd WOLF Energiesystemen benaderd door Mozaïek Engineering, een installatiebedrijf gespecialiseerd in duurzame energietechnieken voor de utiliteit. Jimmy Dequeecker, technisch expert & adviseur luchtbehandeling bij WOLF Energiesystemen: “Het distributiecentrum moest op duurzame wijze van warmte en koude worden voorzien. Bovendien waren de bestaande luchtbehandelingskasten na 30 jaar toe aan vervanging.” Werk voor specialisten en gezien de proporties van dit pand een hele uitdaging. “Doordat we vanaf de start betrokken waren bij het project hebben we over iedere stap meegedacht. De kosten, de logistiek en de uitvoering van de installatie. Zo zijn de nieuwe luchtbehandelingskasten ontworpen op basis van de afmetingen van de bestaande frames, daardoor was er geen extra constructie nodig wat scheelt in de kosten. Wij zijn een van de weinige fabrikanten die zulk maatwerk kunnen leveren met onze KG FLEX omkasting. Natuurlijk werken wij ook toe naar standaardmaten waar mogelijk, maar indien nodig – zoals hier in Eindhout - kunnen we de luchtbehandelingskasten tot op 5mm nauwkeurig engineeren. Én volledig prefabriceren ten behoeve van de logistiek en snelle realisatie”, verduidelijkt hij. “De luchtbehandelingskasten werden samengebouwd en op een dragend frame geleverd aan de klant.”

CO2-warmtepomp overbrugt grote ΔT

De CO2-warmtepomp die Mozaïek Engineering installeerde voorziet in de warmte/koudevraag. “De wens van de klant was: we willen op een verantwoorde manier dit oudere pand renoveren door van het gas af te stappen. Een warmtepomp van circa 3MWcapaciteit leveren is voor dit gigantische pand (meer dan 300mx140m) dan de eerste uitdaging. Maar vervolgens moet dat je dat vermogen efficiënt door vijf kilometer leidingen sturen. Een warmtepomp met een standaard koudemiddel én berekeningen maken op basis van een ΔT10 was geen optie, omdat de leidingen dan te fors worden. De oplossing is gevonden in een CO2-warmtepomp met hoge COP. Deze kan een grotere ΔT maken, zodanig er kleiner leidingwerk kan worden gebruikt”, legt Dequeecker uit. “Hier is uitgegaan van een aanvoertemperatuur van 70°C en een retourtemperatuur van 30 °C.”

Luchtbehandelingssysteem op basis van recirculatie

WOLF leverde onder andere de luchtverhitters voor de hallen. Dequeecker: “Alleen luchtverhitters volstaat hier niet door de hoogte. Daarom zijn op het dak twaalf voorgemonteerde luchtbehandelingskasten geplaatst op basis van luchtrecirculatie. Deze installatie onttrekt lucht van ongeveer 15°C aan de ruimte om deze vervolgens op te warmen (met water van 70°C) en met een temperatuur van circa 40°C weer in de hal te blazen.” In de luchtbehandelingskast is tevens een mengdeel aanwezig om extra verse lucht toe te voegen. De twaalf luchtbehandelingskasten zijn tevens voorzien van een fanwall met EC-ventilatoren. “De fanwall was nodig omdat een luchtbehandelingskast (op basis van het bestaande frame) niet genoeg lengte heeft voor één grote ventilator. Bijkomend voordeel is dat de EC-motoren makkelijk aangestuurd worden door het gebouwbeheersysteem, daarom zijn ook de 60kW luchtverhitters hiervan voorzien. ‘’

Met de warmtewisselaar wordt de lucht ’s zomers ook gekoeld. “Die koeling is een luxe die we konden toevoegen omdat de PV-panelen veel energie opwekken. Als het buiten warm is voeren we de warme lucht af die hoog in de hal hangt. Deze lucht koelen we terug met - door de warmtepomp geleverd - water van 9°C.”

ATEX-luchtbehandelingskast

Eén luchtbehandelingskast is volgens de ATEX-richtlijnen geproduceerd en geleverd; voor de hal waarin licht explosiegevoelige producten opgeslagen worden. “Deze kast staat echter niet in de ATEX-zone, waardoor alleen rekening gehouden moest worden met de afgevoerde lucht uit die zone. Inwendig is deze luchtbehandelingskast aangepast aan de ATEX-richtlijnen. Dat houdt in dat de toegepaste coatings ATEX-gecertificeerd zijn, net als filters, registerkleppen, de ventilator, het kanaalwerk en eventuele sensoren.”

Daarnaast staan er op het dak nog twee andere luchtbehandelingskasten: één luchtbehandelingskast voorziet het kantoor van geklimatiseerde verse lucht. Deze kast is uitgerust met een sorptie warmtewiel voor de warmterecuperatie. En voor de  technische ruimte is er een kast met uitsluitend een luchtafvoersysteem.

In een dag op het dak gehesen

Gevraagd wat hem het meest zal bijblijven van dit project, antwoordt Dequeecker: “Dat een goede voorbereiding en samenwerking de sleutel is voor een vlotte montage. Maar daarnaast natuurlijk de inzet van een helikopter voor het verticale transport. Door een helikopter de luchtbehandelingskasten op het dak te laten hijsen konden we zowel geld als tijd besparen. Een helikopter is per uur dan wel duurder, maar kon in een dag de klus klaren. Een kraan had wekenlang naast het pand gestaan.” Maar ook hiervoor gold: dat kon alleen dankzij een goede voorbereiding. “De luchtbehandelingskasten zijn geleverd met voorgemonteerde hijsogen en dragende frames, zodat er op de locatie zo weinig mogelijk tijd verloren ging. Het gespecialiseerde helikopterbedrijf heeft al de technische gegevens tijdig ontvangen, zodat zij met gepast materieel aan de slag konden gaan en uiteindelijk de installatie tot een goed einde kon brengen. ‘’

Dit artikel is gesponsord door Wolf Energiesystemen.