Allemaal oplossingen op vakbeurs Industrial Heat & Power

Allemaal oplossingen op vakbeurs Industrial Heat & Power

Hoge energieprijzen, afhankelijkheid van fossiele brandstoffen, verduurzaming en CO2-reductie, beleidsonzekerheid en tekortkomingen qua infrastructuur en capaciteit: ook de Nederlandse industrie kampt met complexe vraagstukken als het gaat om haar energievoorziening.

Oplossingen lijken lang op zich te laten wachten, maar zijn eigenlijk dichtbij: op de vakbeurs Industrial Heat & Power, tijdens de nationale Energie Week, laten zo’n 50 exposanten en kennispartijen zien wat er allemaal mogelijk is. En delen ruim 35 experts hun kennis en visie tijdens tientallen podiumsessies.

“De inzet van sensoren, data en kunstmatige intelligentie helpt, in fabrieken. Ook terugwinning van restwarmte, de inzet van warmtepompen, hybride boilers, energie-efficiënte magneetkoppelingen en onderhoud zijn relevant,” meldt beursorganisator 54events.

De Nationale Energie Week (en dus ook Industrial Heat & Power) vindt plaats van dinsdag 15 tot en met donderdag 17 oktober, in de Brabanthallen.  En bestaat verder uit de gelijktijdige Vakbeurs Energie en vakbeurzen Prefab en Zero Emission | Ecomobiel. Het gehele event trekt elk jaar zo’n 20.000 professionals.

“Het net is er niet klaar voor. Is netcongestie de rem op de ontwikkeling van elektrische oplossingen? Elektrificatie is één richting naar duurzame energievoorziening, CO2-neutrale te productie en onafhankelijkheid van gas. Isolatie een andere,” aldus de organisator.

Meer dan 450 bedrijven en non-profit kennisorganisaties zijn erbij betrokken. Zij etaleren gedurende 3 dagen en verspreid over 7 hallen hun kennis, producten en diensten op het gebied van verduurzaming van de mobiliteit, de gebouwde omgeving en de industrie en industriële woningbouw.

Stoom is een gebruikelijke warmtedrager, maar wordt nog vaak gasgestookt geproduceerd. Deze werkwijze zal forse verandering moeten ondergaan. Naast alternatieve brandstoffen en energiebesparende maatregelen, speelt ook hier elektrificatie een rol.

Kansrijke innovaties maken kans op de Innovative Energy Solutions Award. Waterstof-geïnteresseerden kunnen terecht op de Dutch Hydrogen Days, waarbij op donderdag de mogelijkheden van waterstof in de industrie centraal staat. Voor de beste waterstofgerelateerde innovatie staat ook een award klaar.

Waterstof lijkt wel het codewoord voor alle problemen in de industriële energietransitie. Maar de werkelijkheid is weerbarstig: groene waterstof is slechts beperkt beschikbaar en dus kostbaar. En de opslag van waterstof nog geen bewezen technologie.

Dit artikel is gesponsord door 54events.