RCC | K&L Sectorgids 2024

RCC | K&L Sectorgids 2024

De Sectorgids Koel- en Klimaattechniek 2024 is een 'wie is wie in de HVAC&R-sector' met adressen in verschillende subsectoren, aangevuld met artikelen over ontwikkelingen in deze industrie.

Eenvoudiger CO₂-boostersystemen met ejecteur voor commerciële koeling

Eenvoudiger CO₂-boostersystemen met ejecteur voor commerciële koeling

In een warm klimaat zijn voor de efficiënte toepassing van CO₂ complexe koelsystemen nodig met technologische aanpassingen, zoals mechanische subkoeling of een extra ejecteur. Een Noors onderzoeksteam heeft een nieuwe configuratie met een eenvoudiger opzet voorgesteld.

Nieuwe typen grootschalige warmtepompen toegevoegd aan lijst SDE++

Nieuwe typen grootschalige warmtepompen toegevoegd aan lijst SDE++

Voor grootschalige projecten om hernieuwbare energie op te wekken of duurzame techniek te gebruiken is de SDE++ onlangs aangepast. Daarbij kunnen ondernemers nu ook voor lucht-waterwarmtepompen voor lage temperatuur en voor proces-geïntegreerde warmtepompen voor bestaande industriële processen subsidie aanvragen, zo meldt Vereniging Warmtepompen. Tip: vraag de subsidie snel aan.

In de voedingsmiddelenindustrie is sprake van zowel een koude- als warmtevraag.

Nuttig gebruik van restwarmte uit koelinstallaties

Een koelinstallatie onttrekt warmte uit een product of proces, die vervolgens van een lagere temperatuur naar een hogere temperatuur wordt gebracht. Deze warmte wordt meestal aan de lucht afgegeven, maar kan ook worden benut. Omdat hiermee het aardgasverbruik voor verwarming wordt gereduceerd - en daarmee de CO₂-emissie - komt hergebruik steeds meer in de belangstelling. Werkgroep KANS van de NVKL heeft de mogelijkheden op een rijtje gezet.

Luchtbehandelingskasten op hoog niveau

Luchtbehandelingskasten op hoog niveau

Op spectaculaire wijze is in Eindhout (België) een groot distributiecentrum door WOLF Energiesystemen van nieuwe luchtbehandelingskasten voorzien. Door prefabricage kon de montage snel verlopen. Maar ook het slimme verticale transport droeg bij aan de vlotte realisatie. Voor de hijswerkzaamheden werd namelijk geen kraan ingezet, maar een helikopter die binnen het tijdsbestek van één dag meer dan tien luchtbehandelingskasten op het dak zette.