De Sectorgids Koel- en Klimaattechniek 2024 is een 'wie is wie in de HVAC&R-sector' met adressen in verschillende subsectoren, aangevuld met artikelen over ontwikkelingen in deze industrie.
In de Top 5 van de best gelezen artikelen van 2024 staan vier artikelen over de koudemiddelenwetgeving. Dat maakt goed duidelijk dat de F-gassenverordening een grote impact op de sector heeft. Dat zal komend jaar niet anders zijn, als het quotum CO₂-equivalenten F-gassen verder omlaag gaat.
Als op oudejaarsavond de champagneflessen worden ontkurkt, komt er een einde aan de samenwerking tussen VMN media en de KNVvK. In die samenwerking gaf VMN media het KNVvK-verenigingsblad RCC K&L uit. De beëindiging betekent ook, dat ik na ruim negen jaar stop als hoofdredacteur van dit blad. Dit is daarom mijn laatste column.
Voor 2025 staat een groot aantal kennisevenementen voor HVAC&R-professionals op de agenda. Hieronder geven we een - uiteraard onvolledig - overzicht.
In de voedingsmiddelen- en procesindustrie is vaak koeling met uiteenlopende temperaturen nodig. In een indirect systeem kan dit met verschillende leidingcircuits worden gerealiseerd. Er is echter een alternatief concept bedacht dat voordeliger lijkt. Hierbij transporteert een koudedrager koude van meerdere temperatuurniveaus achter elkaar door één leidingcircuit. Het concept wordt Multiple Temperature Single Circuit genoemd. Hoe werkt het?
De Sectorgids Koel- en Klimaattechniek 2025 is een 'wie is wie in de HVAC&R-sector' met adressen in verschillende subsectoren, aangevuld met artikelen over ontwikkelingen in deze industrie.
In deze editie o.a.: Impact maken op het milieu met condensors en verdampers, meerdere temperaturen door hetzelfde leidingcircuit, vicepresident juweliersketen wordt fittingfabrikant, en de meetprincipes achter koudemiddeldetectie.
In deze editie o.a.: Terugblik op Chillventa, klimaatsysteem voor Frisse Scholen, voor- en nadelen van indirecte koeling, en ammoniak-dx heeft het afgelegd tegen CO2-systemen.
In deze editie o.a.: de laatste trends in supermarktkoeling, koudedrager ijsslurry van het toneel verdwenen, de toepassing van pakkingen in koelinstallaties, en interview met een voormalig slager die meer passie voor koeltechniek heeft.
Laat u met deze beursspecial inspireren voor een bezoek aan de Vakbeurs Energie, de Kennismiddag Warmtepompen of een van de andere deelbeurzen in de Nationale Energie Week. Inclusief compleet lezingen-programma.
In deze editie o.a.: CO₂-systeem met wtw maakt intrede in de tuinbouw, verschillende methoden om de CO₂-emissie van koelinstallaties te reduceren, Vakbeurs Chillventa 2024, en interview met scheidend KNVvK-voorzitter.
In platenwarmtewisselaars kan een slechte verdeling van het koudemiddel de prestaties in hoge mate beïnvloeden. Door een verdeler aan het systeem toe te voegen, wordt de distributie van het koudemiddel verbeterd en de warmteoverdrachtscoëfficiënt in de platenverdamper verhoogd.
Een mogelijk Europees PFAS-verbod kan grote gevolgen hebben voor de HVAC&R-industrie. Niet alleen omdat het een ban op sommige koudemiddelen betekent, maar ook omdat PFAS in de 'hardware' van warmtepompen en koelinstallaties voorkomt. Recent Duits-Zwitsers onderzoek relativeert dat laatste 'probleem': uit componentanalyse van een collectieve warmtepomp blijkt dat PFAS slechts een minuscule fractie van het totaalgewicht van het apparaat beslaat.