Wie grondig isoleert, moet ook voldoende ventileren. Gelukkig zijn steeds meer bewoners zich hiervan bewust. Ventilatiesystemen met warmteterugwinning gaan als warme broodjes over de toonbank. Een goede ontwikkeling, waarbij helaas een nieuw probleem om de hoek komt kijken: geluidsoverlast.
Demping om geluidsoverlast te voorkomen
In ons Bouwbesluit is een maximaal installatie-geluidsniveau van 30 dB(A) of lager voorgeschreven. Aangezien een WTW-systeem gemiddeld tussen de 55 en 60 dB(a) produceert, moet je behoorlijk wat geluid wegfilteren. Om geluidsoverlast te voorkomen, is het belangrijk dat de installatie goed geëngineerd en geïnstalleerd wordt. Niet alleen leidingdiameters, luchthoeveelheden en luchtsnelheden moeten kloppen, maar de installatie moet ook vrij zijn van obstructies. Immers, weerstand geeft ook geluid. Geluiddempers op de unit en de ventielen kunnen vervolgens voor de additionele demping zorgen.
Snel en goed
Motoren van WTW-ventilatiesystemen produceren laagfrequente tonen van 125 tot 500 Herz. Dit zijn ‘lange golven’, die je zo snel en goed mogelijk uit de luchtstroom wilt wegnemen. Om het ‘invoegverlies’ mogelijk te maken, zijn akoestische slangen of dempers van minimaal 1 meter nodig. Een afmeting waaraan de producten van Panflex exact voldoen. Sterker nog: ze beschikken over de beste en stilste dempers die in de markt verkrijgbaar zijn.
Bij de bron gedempt
Omdat er dus steeds meer vraag is ventilatiesystemen met warmteterugwinning, heeft Panflex speciaal voor de installateur een WTW-pakket samengesteld om zo snel en eenvoudig mogelijk aan de slag te gaan. Het pakket bevat alle benodigde onderdelen die benodigd zijn bij de installatie van een WTW-unit.
De ventilatieslangen zijn al op maat gemaakt, namelijk twee meter per stuk en zijn voorzien van de juiste afwerking. Het aansluiten van de akoestisch- en thermisch geïsoleerde slangen is hierdoor met de bijgeleverde acht RVS slangklemmen en een rol Alutape in een handomdraai gebeurd.
Allerbeste geluiddemping
Het WTW-Pakket is verkrijgbaar voor alle gangbare diameters (125 tot 200 mm), bestaat sec uit A-merk producten en ligt standaard op voorraad bij de bekende technische groothandels. De akoestisch ventilatieslangen zijn al aan één zijde afgetapet, waardoor zij direct op de WTW-unit aangesloten kunnen worden. Hierdoor wordt zoveel mogelijk geluid al bij de bron gedempt. Doordat Panflex gebruik maakt van een jeukvrije Ecose isolatiewol, worden bovendien een fijnere montage én de allerbeste geluiddemping geborgd. In de meest gangbare diameters en met een slanglengte van 1 meter kunnen we 30 tot 33 dB(A) aan geluid reduceren!
Schonere lucht dankzij coating, voorkomen is beter dan genezen
Nu de maatregelen en de adviezen rondom het coronavirus verdwijnen, werd afgelopen twee jaar op urgente wijze duidelijk hoe snel bacteriën en virussen zich door de lucht kunnen verspreiden. En met de aandacht voor corona leken andere infectieziekten op de achtergrond te raken. Helaas spelen die ook nog steeds een rol in de samenleving. Schone lucht is en blijft essentieel!
Mensen kwetsbaar
Een mens produceert per uur 30 à 40 gram vocht. Dat is al gauw 1 à 2 liter vocht per persoon per dag. In ruimtes waar veel mensen verblijven, is een goede ventilatie dan ook van belang om alle vocht af te voeren. Vocht kan namelijk schimmelvorming veroorzaken en is de oorzaak van allerlei aandoeningen en ziektes.
Schonere lucht en minder onderhoud
De vorming schimmel en bacteriën in ventilatiesystemen kan voorkomen worden door de juiste ventilatieslangen te gebruiken. Bijvoorbeeld die van Panflex. De ventilatieslangen hebben een antibacteriële coating die bijdraagt aan schone lucht, zonder bacteriën en schimmels. Het op nanozilver gebaseerde systeem zorgt voor veilig en schone ventilatie zonder geur. De milieuvriendelijke, ecologische coating houdt de slangen en de lucht langer schoon. Dit voorkomt allerlei gezondheidsklachten zoals hoofdpijn, vermoeidheid, slaapproblemen en longaandoeningen.
Dit artikel is gesponsord door Panflex