Allemaal oplossingen op vakbeurs Industrial Heat & Power

Allemaal oplossingen op vakbeurs Industrial Heat & Power

Hoge energieprijzen, afhankelijkheid van fossiele brandstoffen, verduurzaming en CO2-reductie, beleidsonzekerheid en tekortkomingen qua infrastructuur en capaciteit: ook de Nederlandse industrie kampt met complexe vraagstukken als het gaat om haar energievoorziening.

Oplossingen lijken lang op zich te laten wachten, maar zijn eigenlijk dichtbij: op de vakbeurs Industrial Heat & Power, tijdens de nationale Energie Week, laten zo’n 50 exposanten en kennispartijen zien wat er allemaal mogelijk is. En delen ruim 35 experts hun kennis en visie tijdens tientallen podiumsessies.

“De inzet van sensoren, data en kunstmatige intelligentie helpt, in fabrieken. Ook terugwinning van restwarmte, de inzet van warmtepompen, hybride boilers, energie-efficiënte magneetkoppelingen en onderhoud zijn relevant,” meldt beursorganisator 54events.

De Nationale Energie Week (en dus ook Industrial Heat & Power) vindt plaats van dinsdag 15 tot en met donderdag 17 oktober, in de Brabanthallen.  En bestaat verder uit de gelijktijdige Vakbeurs Energie en vakbeurzen Prefab en Zero Emission | Ecomobiel. Het gehele event trekt elk jaar zo’n 20.000 professionals.

“Het net is er niet klaar voor. Is netcongestie de rem op de ontwikkeling van elektrische oplossingen? Elektrificatie is één richting naar duurzame energievoorziening, CO2-neutrale te productie en onafhankelijkheid van gas. Isolatie een andere,” aldus de organisator.

Meer dan 450 bedrijven en non-profit kennisorganisaties zijn erbij betrokken. Zij etaleren gedurende 3 dagen en verspreid over 7 hallen hun kennis, producten en diensten op het gebied van verduurzaming van de mobiliteit, de gebouwde omgeving en de industrie en industriële woningbouw.

Stoom is een gebruikelijke warmtedrager, maar wordt nog vaak gasgestookt geproduceerd. Deze werkwijze zal forse verandering moeten ondergaan. Naast alternatieve brandstoffen en energiebesparende maatregelen, speelt ook hier elektrificatie een rol.

Kansrijke innovaties maken kans op de Innovative Energy Solutions Award. Waterstof-geïnteresseerden kunnen terecht op de Dutch Hydrogen Days, waarbij op donderdag de mogelijkheden van waterstof in de industrie centraal staat. Voor de beste waterstofgerelateerde innovatie staat ook een award klaar.

Waterstof lijkt wel het codewoord voor alle problemen in de industriële energietransitie. Maar de werkelijkheid is weerbarstig: groene waterstof is slechts beperkt beschikbaar en dus kostbaar. En de opslag van waterstof nog geen bewezen technologie.

Dit artikel is gesponsord door 54events.

Trane breidt lijn meerpijpswarmtepompsystemen uit

Trane breidt lijn meerpijpswarmtepompsystemen uit

De Sintesis Balance CMAF-units van Trane zijn ontwikkeld voor toepassing in onder andere ziekenhuizen, hotels, theaters en kantoorgebouwen, en integreren twee thermische circuits in één warmtepomp met meerdere leidingen. Hierdoor wordt energiegebruik geoptimaliseerd en de totale CO₂-voetafdruk van het HVAC-systeem verminderd.

Comfortabel van het gas af op kantoor dankzij de AircoHeater

Comfortabel van het gas af op kantoor dankzij de AircoHeater

In het kantoorpand van Coolen Schilderwerken in Eindhoven werd het binnenklimaat nogal wisselend ervaren door de medewerkers van het bedrijf. In de winter was het er koud en in de zomer juist te warm. Dat vroeg om een slimmere en duurzame manier van verwarmen en verkoelen, waarbij de helpende hand werd gereikt door Raaijmakers Klimaattechniek, die AircoHeaters van Fujitsu adviseerde en vervolgens de cassette units ook installeerde. Het resultaat is een comfortabel en all-electric kantoorpand.

Voorspelling van corona-infectie in tandheelkundige klinieken

Voorspelling van corona-infectie in tandheelkundige klinieken

Een internationaal wetenschapsteam heeft in een tandheelkundige kliniek de ideale omstandigheden nagebootst voor het beperken van de overdracht van Covid-19. Hiervoor werd het hoesten van een geïnfecteerde persoon in een ruimte van 9 bij 6 bij 3 meter onderzocht.

Chillventa blijft belangrijkste koeltechnische beurs ter wereld

Chillventa blijft belangrijkste koeltechnische beurs ter wereld

Van 8 tot 10 oktober vond in Neurenberg de tweejaarlijkse vakbeurs Chillventa plaats. Dit jaar waren de beurshallen volledig volgeboekt; het aantal exposanten was daarmee terug op het niveau van vóór de coronapandemie.

Ontwikkelingen rond CO₂-koeling supermarkten

Ontwikkelingen rond CO₂-koeling supermarkten

Twintig jaar geleden werd het eerste CO₂-transkritische koelsysteem in een supermarkt geïnstalleerd. Daarna is er veel veranderd aan de systemen, maar uitontwikkeld zijn ze nog niet. Over de laatste verbeteringen spraken we met Bart van der Wekken, specialist op het gebied van CO₂-supermarktkoeling bij installatiebedrijf Koning Koudetechniek. Rode draad is dat supermarkten meer investeren in koeling, om het energiegebruik te verlagen.

ISSO-publicatie 57: warmteverliesberekening voor ruimtes hoger dan 4 meter

ISSO-publicatie 57: warmteverliesberekening voor ruimtes hoger dan 4...

In de nieuwe ISSO-publicatie 57 wordt actuele kennis gedeeld over warmteverliesberekeningen in industriële ruimtes en hoge ruimten (> 4 meter) in utiliteitsgebouwen. Er is onder andere een bepalingsmethode in opgenomen voor het berekenen van het te installeren vermogen.

Het Patola-warmtecentralecomplex in Helsinki.

Helsinki krijgt 's werelds grootste lucht/water-warmtepomp voor...

MAN Energy Solutions gaat een lucht/water-warmtepomp met een maximaal vermogen van 33 MW leveren aan de stadswarmtecentrale van de Finse hoofdstad Helsinki. Volgens MAN wordt het de grootste lucht/water-warmtepomp die ooit voor deze toepassing is geleverd.

TripleAqua kondigt nieuwe splitversie en reeks binnenunits aan

TripleAqua kondigt nieuwe splitversie en reeks binnenunits aan

Op de aankomende vakbeurzen Chillventa en Vakbeurs Energie kondigt TripleAqua - fabrikant van het gelijknamige 3-pijps CO₂-monoblocksysteem - een nieuwe splitvariant van zijn buitenunit aan. Daarnaast presenteert het bedrijf een reeks binnenunits voor het systeem.