Een perfect binnenklimaat wordt een fluitje van een cent

Een perfect binnenklimaat wordt een fluitje van een cent

De innovatieve luchtbehandelingskast van Stulz is uitgerust met twee geïntegreerde warmtepompen. Dit vereenvoudigt de installatietijd aanzienlijk. En dat is best handig in een tijd waar we handjes tekort hebben en installaties steeds complexer worden.

Eric Veltman is accountmanager Precision Cooling bij STULZ. Hij ziet de markt de laatste jaren langzaam veranderen. “Er is meer krapte op de markt. Als gevolg hiervan zie je dat installateurs anders zijn gaan denken. Ze proberen om producten zo compleet mogelijk - het liefst samengebouwd - aan te schaffen. Dit maakt dat ze minder tijd nodig hebben om een project te realiseren.”

Eén aanspreekpunt

De ‘plug-and-play’-oplossing ClimaPac Compact van STULZ vindt dan ook steeds meer zijn weg naar de installateur, ziet Veltman. Het product bestaat uit een luchtbehandelingskast met frame wat wordt gekoppeld aan meerdere warmtepompen van Mitsubishi Heavy Industries.

Het is eigenlijk best logisch dat de installateur voor plug and play kiest, vertelt Veltman. “Er zijn veel zaken waar je rekening mee moet houden. Installeer je een luchtbehandelingskast met warmtepomp, dan heb je te maken met het Bouwbesluit. Dat stelt specifieke eisen aan bijvoorbeeld luchtkwaliteit en luchtverversing. Daarnaast heb je je te houden aan energieprestatienormen. Het binnenklimaat moet comfortabel en gezond zijn voor de gebruikers. En al helemaal waar veel mensen samenkomen zoals bij kantoren, sporthallen, zorgcentra en scholen.”

Complexe techniek

Naast de specifieke eisen zie je dat luchtbehandelings- en warmtepompsystemen technisch steeds ingewikkelder worden. “Met de integratie van geavanceerde regelsystemen, energiezuinige componenten en complexe warmteterugwin-technieken worden installatie en onderhoud er niet eenvoudiger op.”

Het is niet voor niets dat vrijwel alle fabrikanten van luchtbehandelings- en warmtepompsystemen tegenwoordig eigen opleidings- en trainingsfaciliteiten hebben om installateurs op te leiden en bij te scholen voor dit soort systemen. De technologische vooruitgang vraagt van de installateur steeds meer kennis en vaardigheden voor optimale prestaties van de installaties waarmee hij werkt.

“Als je als HVAC-installateur regelmatig aanvragen voor luchtbehandelingskasten met warmtepompen op je bord krijgt, dan heb je een uitdaging”, ziet Veltman “Overweeg je als W-installateur om ervoor het eerst mee aan de slag te gaan, dan is het misschien zelfs een reden om er niet aan te beginnen. Dat is zonde, want er liggen prachtige kansen als je kijkt naar de enorme marktvraag.”

Gemak dient de mens

Het is dan ook niet gek dat installateurs een eenvoudig goedwerkend product willen, zegt Veltman. “Het gebeurt nog steeds dat er ergens een luchtbehandelingskast los wordt gekocht en dat bij een andere leverancier de warmtepompen worden aangeschaft. Het is dan tamelijk complex om de interface en de regeling goed met elkaar te laten communiceren. Je hebt in zo’n geval meerdere partijen nodig voor het realiseren van je project. Met de ClimaPac Compact is er maar één aanspreekpunt.”

Met de ClimaPac Compact-serie kun je koelen, verwarmen en ventileren. De prefabunit is volledig afgemonteerd, geconfigureerd en afgesteld op druk en debiet. Er kan gekozen worden uit twaalf standaard uitvoeringen afmetingen. Deze standaard Plug-and-Play LBK’s hebben een luchtdebietbereik van 600 m3/h tot en met 12.000 m3/h.

Kleine installateur

Een nieuwe tendens is dat steeds meer kleinere installateurs STULZ weten te vinden voor de ClimaPac Compact. Installeer je een luchtbehandelingskast met warmtepomp en je gebruikt geen natuurlijke koudemiddelen, dan heb je als installateur een F-gassen diploma nodig. Voor je bedrijf zelf (BRL-100 certificaat), maar ook voor de monteurs die met de F-gassen werken (BRL-200 certificaat). Dat kost geld en tijd en er is regelmatig bijscholing nodig, want de technologie en de regelgeving ontwikkelen zich voortdurend.

Veltman: “De wat kleinere installateur heeft vaak geen STEK-mensen rondlopen. Dan is het natuurlijk ideaal dat het F-gassen-gedeelte al opgelost is. Bovendien Kun je het project door deze prefab-oplossing snel en efficiënt uitvoeren.”

Aansluiten

Het aansluiten is voor een installateur relatief simpel, zegt Veltman. “De unit is stekkerklaar. De montage is eenvoudig en de installatiemonteur heeft er geen omkijken naar. In onze werkplaats bouwen we gemiddeld zo’n vier dagen aan een prefab-unit. De installateur heeft op locatie een paar voedingskabels nodig, hij moet de kanaalwerken aansluiten en dan is het al operationeel. Als alles mee zit, is de installateur in een paar uurtjes klaar.”

Extra service

De service van STULZ gaat overigens verder dan het leveren van de ClimaPac Compact alleen. “Met enige regelmaat geeft STULZ bij projecten ook advies over het kanaalwerk. Daar wordt de expertise van de toeleveranciers voor ingeschakeld. Veltman tot slot: “In deze markt met een handjestekort en een steeds complexere wordende installaties willen we de installateurs graag bijstaan waar we kunnen. Ze hebben al genoeg aan hun hoofd toch?”

Meer informatie over de installatie van de luchtbehandelingskast met warmtepomp: https://www.Stulz-benelux.com/nl/producten/detail/climapac-compact.

Comfortabel van het gas af op kantoor dankzij de AircoHeater

Comfortabel van het gas af op kantoor dankzij de AircoHeater

In het kantoorpand van Coolen Schilderwerken in Eindhoven werd het binnenklimaat nogal wisselend ervaren door de medewerkers van het bedrijf. In de winter was het er koud en in de zomer juist te warm. Dat vroeg om een slimmere en duurzame manier van verwarmen en verkoelen, waarbij de helpende hand werd gereikt door Raaijmakers Klimaattechniek, die AircoHeaters van Fujitsu adviseerde en vervolgens de cassette units ook installeerde. Het resultaat is een comfortabel en all-electric kantoorpand.

Energiezuinig verwarmen en verkoelen met AircoHeaters

Energiezuinig verwarmen en verkoelen met AircoHeaters

Met een lucht/lucht warmtepomp van Fujitsu kan je het gasverbruik verminderen door één of meerdere ruimtes elektrisch te verwarmen. Het verwarmen van een ruimte met een aircoheater bespaart gas en geeft je in de zomer de extra mogelijkheid om een ruimte te koelen. Daarnaast zijn de aircoheaters van Fujitsu zeer zuinig in het verbruik van elektriciteit.

Koudwatersystemen bieden dé oplossing voor datacenterkoeling

Koudwatersystemen bieden dé oplossing voor datacenterkoeling

De datacenterindustrie staat de komende jaren voor een grote opgave. Om aan de capaciteitseisen te voldoen, zijn meer grotere datacenters nodig. Tegelijkertijd moeten deze zelfde datacenters hun impact op het milieu aanzienlijk verminderen. Koudwatersystemen kunnen hierin een belangrijke rol spelen, maar op wat voor manier?

Verwarm en verkoel je woning energiezuinig met een AircoHeater van Fujitsu 

Verwarm en verkoel je woning energiezuinig met een AircoHeater van...

Met een lucht/lucht warmtepomp van Fujitsu kan je het gasverbruik verminderen door één of meerdere ruimtes elektrisch te verwarmen. Het verwarmen van een ruimte met een aircoheater bespaart gas en geeft je in de zomer de extra mogelijkheid om een ruimte te koelen. Daarnaast zijn de aircoheaters van Fujitsu zeer zuinig in het verbruik van elektriciteit.

Trane breidt lijn meerpijpswarmtepompsystemen uit

Trane breidt lijn meerpijpswarmtepompsystemen uit

De Sintesis Balance CMAF-units van Trane zijn ontwikkeld voor toepassing in onder andere ziekenhuizen, hotels, theaters en kantoorgebouwen, en integreren twee thermische circuits in één warmtepomp met meerdere leidingen. Hierdoor wordt energiegebruik geoptimaliseerd en de totale CO₂-voetafdruk van het HVAC-systeem verminderd.

Voorspelling van corona-infectie in tandheelkundige klinieken

Voorspelling van corona-infectie in tandheelkundige klinieken

Een internationaal wetenschapsteam heeft in een tandheelkundige kliniek de ideale omstandigheden nagebootst voor het beperken van de overdracht van Covid-19. Hiervoor werd het hoesten van een geïnfecteerde persoon in een ruimte van 9 bij 6 bij 3 meter onderzocht.

Chillventa blijft belangrijkste koeltechnische beurs ter wereld

Chillventa blijft belangrijkste koeltechnische beurs ter wereld

Van 8 tot 10 oktober vond in Neurenberg de tweejaarlijkse vakbeurs Chillventa plaats. Dit jaar waren de beurshallen volledig volgeboekt; het aantal exposanten was daarmee terug op het niveau van vóór de coronapandemie.

Ontwikkelingen rond CO₂-koeling supermarkten

Ontwikkelingen rond CO₂-koeling supermarkten

Twintig jaar geleden werd het eerste CO₂-transkritische koelsysteem in een supermarkt geïnstalleerd. Daarna is er veel veranderd aan de systemen, maar uitontwikkeld zijn ze nog niet. Over de laatste verbeteringen spraken we met Bart van der Wekken, specialist op het gebied van CO₂-supermarktkoeling bij installatiebedrijf Koning Koudetechniek. Rode draad is dat supermarkten meer investeren in koeling, om het energiegebruik te verlagen.

ISSO-publicatie 57: warmteverliesberekening voor ruimtes hoger dan 4 meter

ISSO-publicatie 57: warmteverliesberekening voor ruimtes hoger dan 4...

In de nieuwe ISSO-publicatie 57 wordt actuele kennis gedeeld over warmteverliesberekeningen in industriële ruimtes en hoge ruimten (> 4 meter) in utiliteitsgebouwen. Er is onder andere een bepalingsmethode in opgenomen voor het berekenen van het te installeren vermogen.

Het Patola-warmtecentralecomplex in Helsinki.

Helsinki krijgt 's werelds grootste lucht/water-warmtepomp voor...

MAN Energy Solutions gaat een lucht/water-warmtepomp met een maximaal vermogen van 33 MW leveren aan de stadswarmtecentrale van de Finse hoofdstad Helsinki. Volgens MAN wordt het de grootste lucht/water-warmtepomp die ooit voor deze toepassing is geleverd.

TripleAqua kondigt nieuwe splitversie en reeks binnenunits aan

TripleAqua kondigt nieuwe splitversie en reeks binnenunits aan

Op de aankomende vakbeurzen Chillventa en Vakbeurs Energie kondigt TripleAqua - fabrikant van het gelijknamige 3-pijps CO₂-monoblocksysteem - een nieuwe splitvariant van zijn buitenunit aan. Daarnaast presenteert het bedrijf een reeks binnenunits voor het systeem.

Artist impression van de nieuwe generatie treinen die van HVAC-units op propaan worden voorzien.

Nieuwe treinen op Duitse S-Bahn krijgen propaanairco

De Italiaanse dochteronderneming van Mitsubishi Electric levert 1.350 HVAC-units op propaan aan de Duitse spoorwegmaatschappij Deutsche Bahn (DB). Van de units, die tussen 2026 en 2032 moeten worden geleverd, zijn er 1.170 bedoeld voor verwarming en airconditioning van treinwagons, en 180 voor de cabines van machinisten.