Alles over Warmtepomp

Het Patola-warmtecentralecomplex in Helsinki.
Helsinki krijgt 's werelds grootste lucht/water-warmtepomp voor...

MAN Energy Solutions gaat een lucht/water-warmtepomp met een maximaal vermogen van 33 MW leveren aan de stadswarmtecentrale van de Finse hoofdstad Helsinki. Volgens MAN wordt het de grootste lucht/water-warmtepomp die ooit voor deze toepassing is geleverd.

Hoeveelheid PFAS in 'hardware' warmtepomp blijkt minimaal
Hoeveelheid PFAS in 'hardware' warmtepomp blijkt minimaal

Een mogelijk Europees PFAS-verbod kan grote gevolgen hebben voor de HVAC&R-industrie. Niet alleen omdat het een ban op sommige koudemiddelen betekent, maar ook omdat PFAS in de 'hardware' van warmtepompen en koelinstallaties voorkomt. Recent Duits-Zwitsers onderzoek relativeert dat laatste 'probleem': uit componentanalyse van een collectieve warmtepomp blijkt dat PFAS slechts een minuscule fractie van het totaalgewicht van het apparaat beslaat.

Propaanwarmtepompen van Clivet voor toepassing in utiliteit
Propaanwarmtepompen van Clivet voor toepassing in utiliteit

Met de ELFOEnergy Thunder type WiSAN-P heeft Clivet een serie lucht/water-warmtepompen geïntroduceerd die gebruikmaken van propaan als koudemiddel. De warmtepompen, die in Nederland worden gedistribueerd door Airview, zijn voorzien van extra veiligheidsmaatregelen.

De HoegTemp-warmtepomp (foto: Enerin Energy Engineering).
Noorse heliumwarmtepomp maakt 200 °C met relatief hoge energetische...

Het Noorse bedrijf Enerin heeft een industriële warmtepomp ontwikkeld die op basis van de Stirling-cyclus temperaturen tot 200 °C kan maken. De afgelopen tijd is met de 'HoegTemp'-warmtepomp een pilot gedraaid in een biogasfabriek, waarbij die temperatuur werd gerealiseerd op basis van een temperatuurlift van 177 graden. Volgens de onderzoekers werd daarbij een goede energetische efficiëntie behaald.

Plug & play CO₂-warmtepomp voor gebouwen en stadsverwarming
Plug & play CO₂-warmtepomp voor gebouwen en stadsverwarming

De installatietijd van één dag is een belangrijke troef van de nieuwe plug & play CO₂-warmtepomp HeatQuantum die Advansor onlangs heeft geïntroduceerd. Na plaatsing hoeven alleen water en stroom aangesloten te worden. Met vermogens van 200 tot 600 kW is de serie warmtepompen geschikt voor grote gebouwen en stadsverwarming. Door parallelle aansluiting van warmtepompen kan het vermogen worden vergroot.

Een perfect binnenklimaat wordt een fluitje van een centGesponsord
Gesponsord
Gesponsord Een perfect binnenklimaat wordt een fluitje van een cent

De innovatieve luchtbehandelingskast van Stulz is uitgerust met twee geïntegreerde warmtepompen. Dit vereenvoudigt de installatietijd aanzienlijk. En dat is best handig in een tijd waar we handjes tekort hebben en installaties steeds complexer worden.

HT-warmtepomp met R600: invloed van de bedrijfsparameters op de COP
HT-warmtepomp met R600: invloed van de bedrijfsparameters op de COP

Twee Oostenrijkse wetenschappers hebben een dampcompressie-hogetemperatuurwarmtepomp onderzocht die gebruikmaakt van aangevoerde restwarmte, met als doel de optimale functioneringsparameters vast te stellen.

Hal met modules zichtbaar aan het plafond. Deze kant-en-klare kooiconstructies van montagerails met leidingen worden in de prefab-werkplaats in Hengelo gemaakt.
Project nieuwbouw universiteit: prefab bespaart fors op manuren bij...

Bij de Rijksuniversiteit Groningen verrijst een nieuw gebouw voor onderwijs en onderzoek met een bruto vloeroppervlakte van 64.000 vierkante meter. De Groot-Lammerink Installatiecombinatie verzorgt er nagenoeg alle installaties, waaronder een bodemwarmtepomp. Door bijna alle installaties prefab op skids te plaatsen, heeft het bedrijf 25.000 manuren bespaard.

Bart van der Wekken geeft uitleg over de CO₂-warmtepomp die het afgelopen jaar bij Koning Koude is ontwikkeld.
Relatiedag LU-VE Netherlands: ontwikkeling grote CO₂-warmtepomp

Op 20 september organiseerde LU-VE Netherlands zijn jaarlijkse Relatiedag. Naast een (luxe) BBQ bestond het programma uit technische presentaties, waarbij de nadruk lag op gaskoelers voor CO₂-installaties. We blikken terug in een drieluik. In dit tweede deel gaan we in op de presentatie van Bart van der Wekken (van Koning Koude); hij sprak over de ontwikkeling van grote CO₂-warmtepompen

Verdampers van de warmtepomp in de Deense plaats Rørvig. De warmte wordt geleverd aan 244 woningen.
Deense woningbezitters zijn zelf eigenaar van warmtenet

In plaats van met individuele warmtepompen worden de meeste woningen in Denemarken verwarmd via collectieve hoogtemperatuur-netwerken. Bijzonder hieraan is dat woningbezitters zelf eigenaar zijn van het netwerk waarin ze deelnemen. Dat is ook een voorwaarde voor gunstige overheidsfinanciering, samen met duurzame opwekking, waarvoor vooral warmtepompen worden gebruikt.