'Met de warmtepomp van GEA zijn we nagenoeg gasloos'

'Met de warmtepomp van GEA zijn we nagenoeg gasloos'
Ruud Vlieger van GEA links. Aan de rechterkant Dave Wijbrands van Vezet.

Martin Huisman is bij Vezet verantwoordelijk voor de gebouwgebonden technische installaties. Hij was nauw betrokken bij de installatie van een warmtepomp van GEA.

Huisman: “In onze fabriek werken we met twee productieploegen, een ochtend- en een avondploeg. Zodra de avondploeg rond middernacht stopt met de productie gaat de schoonmaakploeg aan de gang om alle machines en de productieomgevingen grondig te reinigen en desinfecteren. Voor dit proces is veel warm water nodig.”

De aankoop van een warmtepomp was voor Vezet uit Warmenhuizen dan ook een belangrijke stap, schetst Huisman. En dat is niet verwonderlijk want Vezet is Europa”s grootste speler op het gebied van gemaksgroente, gesneden fruit, salades en koelverse maaltijden. In de fabriek draaien meer dan zeventig productielijnen non stop.

“Voor het verwarmen van het water maakten we gebruik van gasgestookte ketels en deels de restwarmte uit het proces. Maar de temperatuur van het schoonmaakwater was eigenlijk te laag en de hoeveelheid water die verwarmd moest worden te hoog.”

Duurzaamheid

Aangezien Vezet haar verantwoordelijkheid wilde nemen op het gebied van duurzaamheid, is in 2018 een start gemaakt met het project ‘Warmtepomp’. GEA is voor Vezet een van de twee belangrijkste leveranciers van koeltechnische installaties en verpakkingsmachines.

Huisman: “Het was voor ons dan ook een logische keuze om ook GEA bij het project te betrekken toen we als bedrijf eenmaal de keuze hadden gemaakt om een warmtepomp aan te schaffen. Heel belangrijk dat er een grote betrouwbare organisatie achter een dergelijk groot project staat.”

Koelinstallatie is heilig

De koelinstallatie van de fabriek is voor Vezet heilig, die moet altijd draaien. Dat is het uitgangspunt. Anders staat de fabriek stil. “Een andere leverancier wilde aanvankelijk de warmtepomp integreren in de koelinstallatie. GEA vond het beter hem ernaast te zetten en gebruik te maken van elkaars energie. We gebruiken nu de energie uit de koelinstallatie om het water op te warmen”, legt Huisman uit.

“We kwamen met GEA in 2021 in gesprek. Door corona was de levertijd lang, ongeveer negen maanden. In augustus 2022 is de warmtepomp aangekomen en hij is in oktober geïnstalleerd. “We zijn nu nagenoeg gasloos wat ons heel veel geld bespaart.”

Buffercapaciteit

Vezet zorgt er voor dat er met de warmtepomp voldoende buffercapaciteit is. “We hadden één buffertank staan van 60 kuub warm water en daar hebben we twee tanks van 70 kuub, dus 140 kuub warm water bijgeplaatst. Dit om te zorgen dat er een stabiel proces ontstaat om de warmtepomp altijd te laten draaien. De oplossing waarvoor gekozen is, heeft ervoor gezorgd dat we veel meer buffercapaciteit hebben.”

Huisman: “Hierdoor kunnen we op het moment dat we de grootste belasting hebben op onze koelinstallatie, ook de warmtepomp laten draaien. Dit leidt tot het meest optimale rendement. Want als we ‘s nachts schoonmaken, staat de koelinstallatie voor een heel groot gedeelte uit en krijgen we daar weinig restwarmte uit.”

Digitalisering

Digitalisering speelt een grote rol om de productiviteit, beschikbaarheid en duurzaamheid naar een hoger niveau te tillen. De verwarmings- en koelsystemen van Vezet werden verbonden met de GEA Cloud, waardoor de apparaten met GEA kunnen ‘praten’ en zo aan de behoeften van Vezet kunnen voldoen.

Meer informatie over de warmtepompen van GEA

De ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst, met van links naar rechts: Matthieu Rousseeuw (Category Director bij Beijer Ref), Simon Karlin (Chief Operating Officer EMEA bij Beijer Ref), Martin Büchsel (Chief Sales and Marketing Officer bij Bitzer) en Erik Bucher (Vice-president Sales EMEA bij Bitzer).

Beijer Ref en Bitzer verlengen samenwerking

Groothandel in onder meer koeltechnische producten Beijer Ref en fabrikant van producten voor koeling, airconditioning en warmtepompen Bitzer hebben...

Studie naar het gebruik van een naald voor eenfase-ejectors met variabele capaciteit

Studie naar het gebruik van een naald voor eenfase-ejectors met...

Vanwege hun lage elektriciteitsverbruik kunnen dampinjectors interessant zijn voor koeltoepassingen. Bij enkelvoudige ejectors kampt men echter met...

Onderzoekers zijn nog steeds druk in de weer om de
houdbaarheid en kwaliteit van producten na de oogst
te verbeteren.

Toen en nu: ontwikkelingen rond de bewaring van versproducten

In het aprilnummer van RCC K&L van 1999 stond een artikel met de titel 'Bewaring en transport van levende producten'. Het artikel, geschreven door...

Paul Bertholet: “Met twaalf jaar ervaring in de kroeg weet je hoe mensen in elkaar zitten. Die ervaring komt nu goed van pas.”

Interview met Paul Bertholet: van kroeg naar koudetechniek

Na twaalf jaar lang als kroegbaas te hebben gewerkt, vond Paul Bertholet het tijd voor wat anders. Het spreekwoord 'oude liefde roest niet' werd...

Tegenstellingen in de Afrikaanse koudeketen

Tegenstellingen in de Afrikaanse koudeketen

De koudeketen in Afrika is er slecht aan toe. In veel regio's ontbreekt voldoende koelcapaciteit en valt de stroom regelmatig uit. Om dit te...

Sleutelen aan een betere wereld

Sleutelen aan een betere wereld

In de koeltechniek is de standaard dat je kapotte of versleten onderdelen vervangt. Dat is een gemiste kans; door vanuit een andere mindset in te...

De HoegTemp-warmtepomp (foto: Enerin Energy Engineering).

Noorse heliumwarmtepomp maakt 200 °C met relatief hoge energetische...

Het Noorse bedrijf Enerin heeft een industriële warmtepomp ontwikkeld die op basis van de Stirling-cyclus temperaturen tot 200 °C kan maken. De...

Hogedrukvlotter van WITT.

Zo werkt het! De hogedrukvlotter

De hogedrukvlotter is ontworpen om vloeibaar koudemiddel van de hogedruk- naar de lagedrukzijde te transporteren. Hierbij zal het koudemiddel...